ЄСПЛ визначився, які питання розглядатиме в кримській справі “Україна проти Росії”

Дата: 14 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) ухвалив перше рішення в міждержавній справі “Україна проти Росії”. Більшість суддів загалом визнала прийнятною скаргу українського уряду на порушення прав людини в тимчасово окупованому Криму. 

Про це повідомляє пресслужба суду. 

Суд визнав скаргу України “частково прийнятною”. Втім, переважну більшість статей, за якими Україна звинувачує Росію у вчиненні систематичних порушень прав людини в Криму, визнано прийнятними для розгляду по суті.

Ухвалюючи своє рішення, він взяв до уваги військові потуги Росії, “що постійно збільшуються на півострові”, той факт, що уряд України не давав згоди на дії Росії. Суд також врахував відсутність доказів, які б свідчили про загрозу з боку України російським військам, що розміщувались на півострові в межах чинного на той час договору між Україною та Росією.

ЄСПЛ взяв також до уваги надану Україною доказову базу, яка доводить, що російські війська не були пасивними спостерігачами, а активно приймали участь у заявлених подіях.

Суд розгляне, зокрема, звинувачення про неналежне розслідування Росією вбивств, щодо практики незаконного позбавлення волі та негідного поводження з людьми, переслідування неросійськомовних ЗМІ та обмеження освіти іншими мовами, ніж російська, залякування та переслідування релігійних лідерів, автоматичного надання російського громадянства, обмеження вільного пересування кримчан на материкову Україну. 

Суд визнав неаргументованими лише звинувачення України щодо того, що Росія після окупації Криму встановила на півострові “адміністративну практику вбивств та розстрілів”.  

Крім того, ЄСПЛ визнав, що Росія здійснювала “фактичний контроль” над Кримом із 27 лютого 2014 року, тобто ще до окупованого нею півострова. Суд не міг розглядати скарги про порушення прав у цей період, оскільки Росія визнавала “ефективний контроль” з 18 березня. Тепер розгляд таких скарг розблокований.

На підставі ухваленого рішення ЄСПЛ має розглянути по суті всі пункти звинувачень України щодо Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter