У російському полоні перебувають 29 цивільних українських медійників – Оксана Романюк

Дата: 31 Травня 2024
A+ A- Підписатися

У російському полоні перебувають 29 цивільних українських медійників та ще четверо журналістів, які на момент захоплення росіянами були військовими.

Такі дані станом на 30 травня озвучила директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк під час пресконференції “Незаконне затримання, тортури, неволя: як і чому Росія веде війну проти українських медійників”.

Джерело: скриншот з відео на сайті mediacenter.org.ua

 

У заході, ініційованому “Медійною ініціативою за права людини” (МІПЛ), участь взяли виконавча директорка МІПЛ Тетяна Катриченко, керівник відділу розслідувань “Репортери без кордонів” Арно Фроже, перша секретарка Національної спілки журналістів України Ліна Кущ і батько незаконно утримуваного Росією журналіста Дмитра ХилюкаВасиль Хилюк.

За інформацією Романюк, усього з 2014 року в російському полоні побувало понад 100 українських та іноземних журналістів. З початку повномасштабного вторгнення зафіксували 20 випадків, коли росіяни відпустили журналістів. Однак є декілька десятків непублічних справ щодо утримання медійників, які не можна висвітлювати з міркувань безпеки.

На переконання медіаекспертки, дії Росії щодо українських журналістів мають ознаку геноциду, оскільки відбувається фільтрація громадян за певним параметром, а саме за їхньою діяльністю. Щоб притягти Росію до відповідальності, ІМІ співпрацює з державними та міжнародними організаціями, зокрема “Репортери без кордонів”, які є партнерами по розслідуванню ситуації з Дмитром Хилюком.

“Вони встановили для нас шокуючий факт, що Міжнародна Асоціація Червоного Хреста мала доступ до Дмитра. Ми були просто вбиті цією інформацією. Наступного місяця буде велике засідання в ПАРЄ, де ми також порушимо це питання”, – сказала Оксана Романюк.

Водночас ІМІ співпрацює з Офісом генерального прокурора та передає правозахисникам дані щодо вивезених Росією журналістів, надає інформацію Комітету Верховної Ради з питань свободи слова, уточнила Романюк.

Тетяна Катриченко під час заходу сказала, що їхня організація також вивчає всі відомі випадки затримань цивільних громадян на всіх окупованих та звільнених територіях України.

Якщо говорити про Київську область, точно всіх (полонених) було вивезено на територію Російської Федерації. Щодо Запорізької та Херсонської областей, то затриманих медійників можуть утримувати на окупованих територіях”, – уточнила вона.

Катриченко додала, що окупанти утримують журналістів та інших цивільних українців без жодних умов, звинувачень та судових процесів, які проявили б перебування цих людей у Росії.

Ми цікавилися у російських юристів, чим регламентується таке затримання, чи є спеціальні нормативні акти в Російській Федерації, які б давали підстави затримувати громадян України? Але в публічному просторі їх не існує, це закриті документи, що є порушенням, оскільки документи такого роду мають бути публічними”,– пояснила виконавча директорка МІПЛ.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Росія вперше визнала, що утримує українську журналістку Вікторію Рощину. Міністерство оборони РФ надіслало підтвердження її батькові, Володимиру Рощину.

Медійниця зникла на окупованій території України 3 серпня 2023 року, де працювала над репортажем. Після того жодних відомостей про неї не було.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter