У російському полоні перебувають понад 8 тисяч українців – Координаційний штаб

Дата: 25 Січня 2024
A+ A- Підписатися

У російському полоні перебувають понад 8000 українців, з яких 1600 — цивільні заручники. Більш ніж половина з них була підтверджена РФ через Міжнародний комітет Червоного Хреста, інформацію про інших полонених Україна отримувала в інший спосіб, зокрема від звільнених з полону. 

Про це повідомив представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Юрій Таранюк 24 січня під час засідання Ради з прав людини, гендерної рівності та різноманіття при МЗС України.

Ілюстраційне зображення. Фото: cbsnews.com

Він нагадав, що наразі між Україною та Росією проведено 49 обмінів полоненими, в результаті додому повернулись 2828 осіб, з них 2681 — військовий.

Мета Координаційного штабу — повернути в Україну всіх і кожного з російського полону. Це стосується і цивільних, і військовополонених. У полоні зараз перебувають понад 8000 осіб, це де ми знаємо, що це полон. І з цього числа понад 1600 осіб — цивільні“, – цитує Таранюка “Укрінформ”.

Таранюк додав, що з боку РФ є стійка тенденція порушення всіх норм гуманітарного права, зокрема, вони не повідомляють і не фіксують стан полону.

“Відповідно, з тих десятків тисяч людей, які перебувають у стані безвісти зниклих, величезна частина насправді це також полон”, – пояснив представник Коордштабу.

За словами Таранюка, їм вдалося повернути з російських катівень 147 цивільних заручників. 

За інформацією Міністерства внутрішніх справ, станом на жовтень 2023 року понад 26 тисяч людей вважаються зниклими безвісти за особливих обставин, із них 11 тисяч – цивільні, а 15 тисяч – військові. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter