У російській зброї, яку Москва використовувала в Україні, виявили компоненти західного виробництва

Дата: 09 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

У російській зброї, яку вилучили на території України, виявлено понад 450 компонентів виробництва компаній зі США, Європи та Азії, придбаних протягом останніх років перед неспровокованим повномасштабним вторгненням Росії в Україну.

На такі висновки вказує дослідження Королівського інституту об’єднаних сил (RUSI), пише Reuters.

Фото мікрочипів німецької компанії “Cypress Semiconductor” з російської техніки, які виявили українські військові

Протягом більш ніж п’яти місяців війни українські військові захопили або забрали з поля бою неушкоджену або частково пошкоджену російську зброю і техніку. Аналіз 27 одиниць цієї зброї й техніки – від крилатих ракет до систем протиповітряної оборони – засвідчив, що вони базуються переважно на західних компонентах.

Це найдетальніше на сьогодні оцінювання ролі західних компонентів у війні Росії проти України.

Близько двох третин компонентів були виготовлені американськими компаніями. Зокрема, продукція американських Analog Devices і Texas Instruments становила майже чверть усіх західних компонентів зброї. Інші компоненти надійшли від компаній з таких країн, як Японія, Південна Корея, Велика Британія, Німеччина, Швейцарія та Нідерланди.

Приміром, російська крилата ракета 9M727 – один з найсучасніших видів зброї РФ – містила 31 сторонній компонент. Деталі були виготовлені такими західними компаніями, як Texas Instruments Inc і Advanced Micro Devices Inc (США) та Cypress Semiconductor (Німеччина).

А російська крилата ракета Х-101, якою Росія обстрілювала українські міста, включно з Києвом, також мала 31 іноземний компонент, виготовлений, зокрема, американською корпорацією Intel і Xilinx, що належить AMD.

Російська зброя, яка критично залежить від західної електроніки, призвела до загибелі тисяч українців.

Джек Вотлінг, фахівець з наземних військових дій RUSI

Хоча багато іноземних компонентів містяться в повсякденних побутових товарах, які не підпадають під експортний контроль, фахівці RUSI вважають, що посилення експортних обмежень може ускладнити для Росії поповнення свого арсеналу, наприклад крилатих ракет.

У відповідь на запитання про те, як їхні компоненти опинилися в російській зброї, компанії заявили, що дотримуються торговельних санкцій і припинили продавати продукцію до Росії.

Розслідування RUSI свідчить, що армія РФ все ще залежна від іноземних компонентів, а західні уряди не поспішали обмежувати доступ Росії до цих технологій навіть після вторгнення в Крим у 2014 році.

Нагадаємо, Російська Федерація під час повномасштабного вторгнення в Україну вчиняє геноцид проти українського народу, який супроводжується фільтрацією населеннявоєнними злочинами та злочинами проти людяності.  

За даними головного управління розвідки міністерства оборони та голови МЗС Росії Сергія Лаврова, Кремль не збирається обмежувати свою військову агресію сходом і планує повне знищення України.

Із 24 лютого до 15 червня Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 4 452 випадки загибелі та 5 531 випадок поранень цивільного населення України після повномасштабного російського вторгнення. Серед загиблих – 1 712 чоловіків, 1 144 жінки, 107 дівчаток та 106 хлопчиків, а також 67 дітей та 1 316 дорослих, стать яких поки що невідома. Крім того, поранені 1 130 чоловіків, 785 жінок, 124 дівчинки, 163 хлопчики, а також 172 дитини та 3 157 дорослих, стать яких невідома. В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.

Руйнування в м. Тростянець, Сумська область

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило 6,5 мільйона людей утекти за кордон. За підрахунками Міжнародної організації з міграції (МОМ), понад 8 мільйонів стали внутрішньо переміщеними особами.

За даними президента України Володимира Зеленського, з початку повномасштабного вторгнення Росія незаконно депортувала 2 млн громадян України до різних регіонів своєї території.
 
Після обстрілів, зокрема, Сергіївки на ОдещиніКременчука на ПолтавщиніЧасового Яру, неодноразових застосувань касетних боєприпасів у житлових районах Харкова, бомб, що розлітаються на сотні уламків, спричиняючи смерть та каліцтва цивільних, влада України закликає визнати Росію державою-терористкою та виключити з Радбезу ООН.
 
Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, що якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що, навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter