У Roshen спростовують, що відмовили 57-річній жінці в роботі через вік

Дата: 23 Січня 2023
A+ A- Підписатися

На київській фабриці Roshen відмовили в працевлаштуванні 57-річній переселенці з Енергодара Ользі Іллівні. За її словами, це сталося саме через вік. Однак у компанії цю інформацію спростовують, зазначаючи, що насамперед дивляться на фізичний стан, оскільки робота складна та виснажлива. 

Про це заявила директорка з навчання та розвитку персоналу в корпорації Roshen Гелена Вара.

Фото: Еспресо

Донька Ольги Іллівни зазначала, що її мати проходила співбесіду в начальниці відділу кадрів Юлії Задераки, яка попередньо впродовж двох тижнів запевняла жінку, що їм потрібні працівники й вони готові взяти її на роботу, але для цього слід звільнитися з попереднього місця роботи та прийти з документами на оформлення. 

Своєю чергою Гелена Вара, чиєю функціональною підлеглою є Задерака, зауважує, що Юлія є людиною зі значним професійним досвідом і в цій ситуації вона діяла згідно з алгоритмом. 

За її словами, перша фізична зустріч кандидата та начальниці відділу кадрів відбулася 12 січня. До цього в телефонному режимі був обмін інформацією про умови прийняття на роботу, умови праці та співбесіду. Рішення про прийняття на роботу ухвалюється виключно після фізичної зустрічі – контакту, розмови, питань та відповідей, а також перевірки комплекту документів. 

Відомо, що позиція, на яку відгукнулася кандидатка, – укладач-пакувальник продукції. Ця позиція належить до масового добору, тому що навчання на посаді відбувається швидко, якщо був подібний досвід раніше або кандидат фізично здатний виконувати цю роботу.

Це низькокваліфікована робота, але через значне завантаження та інтенсивність добре оплачувана. У середньому – від 17 500 до 19 700 гривень з нічними змінами. Крім заробітної плати співробітники на таких посадах мають безоплатне харчування та медичну страховку.

“На посаду укладача-пакувальника ми не беремо за сумісництвом – саме такий формат запропонувала кандидатка й отримала негативну відповідь. Як я вже казала, підтвердження про прийом кандидатам надається виключно після очних зустрічей, у залежності від робочих посад їх може бути від однієї до трьох. Тому звільнитися до очної зустрічі кандидату запропоновано бути не могло”, – каже Вара.

Також вона додала, що для виконання саме цієї роботи важливо мати добрий фізичний стан, вік не такий важливий.

“На сьогодні на Київській кондитерській фабриці працює: жінок – 546, чоловіків – 500, з них у віці вище 55 років: жінок – 120, чоловіків – 29. З цих 149 осіб 55+ 38 співробітників – переселенці. За пів року на Київську кондитерську фабрику ми прийняли більше 100 осіб-переселенців різного віку та професійного досвіду”, – підсумувала директорка з навчання та розвитку персоналу.

Примітно, що журналісти видання ZMINA надіслали інформаційний запит до компанії Roshen, а також намагалися взяти коментар у працівників телефоном, однак ті утрималися.

Раніше ZMINA писала, що за 2022 рік уряд у рамках програми стимулювання підприємців брати на роботу внутрішніх переселенців виплатив 200 мільйонів гривень компенсацій. Цього року суму компенсації збільшили й на виплати планують витратити вже 308 мільйонів гривень. 

Нагадаємо, що ейджизм найпоширеніший у медичній, соціальній та юридичній сферах. Так, наприклад, на роботі люди різного віку часто опиняються в несприятливому становищі, адже літніх часто сприймають як слабких і вразливих, тоді як молодих зображають безвідповідальними. 

Читайте також: Як наймати на роботу без дискримінації: чек-лист від правозахисників

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter