Кожна друга людина у світі має упередження щодо віку – дослідження

Дата: 23 Березня 2021
A+ A- Підписатися

З понад 83 тисяч людей, опитаних у 57 країнах світу, кожна друга помірною або значною мірою дотримується ейджистських поглядів.

Про це свідчать дані дослідження ООН.

Фото: Flickr

Із загальної кількості опитаних 44% мали низький, 32% середній, а 24% високий рівень упередження щодо віку. Ейджизм значною мірою поширений у країнах з низьким та середнім рівнем доходу, наприклад Нігерії, Бахрейні та Індії. Більшу кількість людей, які б не звертали уваги на вік людини, знайшли в країнах з високим рівнем доходу, наприклад Австралії, Польщі та Японії. 

Дослідники наголошують, що ейджизм має серйозні й далекосяжні наслідки для здоров’я і добробуту мільйонів людей. Серед літніх людей з ейджизмом пов’язані погіршення фізичного і психічного здоров’я, соціальна ізоляція і самотність, фінансова незахищеність, зниження якості життя і передчасна смерть. Так, причиною 6,3 мільйона випадків депресії у всьому світі є ейджизм.

“Ейджизм перетинається з іншими формами упередженості та обмеження в правах, зокрема пов’язаними зі статтю, расою та інвалідністю, і погіршує їх, що негативно позначається на здоров’ї і добробуті людей”, – наголошують дослідники.

Фото: Getty Images

Ейджизм найпоширеніший у медичній, соціальній та юридичній сферах. Так, наприклад, на роботі люди різного віку часто опиняються в несприятливому становищі, адже літніх часто сприймають як слабких і вразливих, тоді як молодих зображають безвідповідальними. 

Наявні у світі проблеми, за словами дослідників, посилила пандемія коронавірусу, головними жертвами якої стали саме літні. 

“Пандемія абсолютно очевидно продемонструвала, наскільки вразливими є люди похилого віку, особливо найбільш маргіналізовані. Часто вони стикаються одночасно з дискримінацією і різними перешкодами просто тому, що ці є бідними, мають інвалідність, є самотніми жінками або належать до меншин”, – каже Наталія Канемо, виконавча директорка Фонду ООН у галузі народонаселення.

Однак тиск стереотипів щодо віку людини спричиняє не тільки психологічні, але й економічні збитки. Так, якби в Австралії на 5% збільшилася кількість людей, що працюють, віком 55 років і старше, то це приносило б національній економіці 48 мільярдів австралійських доларів на рік. Водночас дослідники зазначають, що наразі в них не досить даних щодо економічних збитків, яких завдає стереотипне уявлення щодо віку, а тому це питання потребує додаткового вивчення. 

Фото: ageing-equal.org

“Ейджизм шкодить усім – літнім людям і молодим. Але часто це настільки поширено і прийнято в нашому суспільстві, політиці, законах і установах, що ми навіть не усвідомлюємо його згубний вплив на нашу гідність”, – наголосила Верховна комісарка ООН з прав людини Мішель Бачелет.

Нагадаємо, що дві третини українців вважають, що існує вік, коли “вже пізно” змінити фах. Як показують соціологічні дослідження, старші люди більш схильні наймати на роботу однолітків, а молоді не схильні брати на роботу старших за себе через те, що вони “відчувають, що їм некомфортно буде ними керувати”. Майже половина опитаних вважають, що компанії, де працює переважно молодь, досягають більших успіхів.

Фотографія обкладинки: Getty Images

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter