На фабриці Roshen відмовили у працевлаштуванні 57-річній переселенці з Енергодара

Дата: 13 Січня 2023
A+ A- Підписатися

На столичній фабриці Roshen не взяли на роботу 57-річну Ольгу Іллівну – переселенку з тимчасово окупованого Енергодара Запорізької області. Попередньо з жінкою розмовляла працівниця відділу кадрів, яка переконувала, що працівники у компанію потрібні, тому їй спершу слід звільнитися з попереднього місця роботи, а потім прийти з документами на оформлення. 

Про це повідомила донька переселенки Катерина Олійник.

Ілюстративне зображення. Фото: Главком

“Бути жінкою переселенкою в 57, яка, чорт забирай, натрапила на Задераку Юлію Володимирівну з відділу кадрів фабрики Roshen у Києві – це повне дно. Продовж двох тижнів і близько 5 розмов телефоном Юлія Володимирівна, провівши співбесіду, запевняла, що їм на фабрику потрібні працівники, й вони готові брати на роботу.

Єдиний нюанс – Юлія Володимирівна сказала цій жінці звільнитись спершу з попереднього місця роботи, а потім прийти з документами на оформлення”, – йдеться у повідомленні. 

Ольга Іллівна звільнилася з попереднього місця роботи. Це було складно, оскільки вона була працевлаштована в Енергодарі, який наразі є тимчасово окупованим. 

Після цього жінка, яка була в пошуку роботи вже 3 місяці, приїхала працевлаштовуватися на фабрику.

“Співбесіда була короткою, тривала менш як хвилину – працівниця відділу кадрів Рошену Юлія сказала, що мама стара для пакування цукерок в коробки, їй же 57 років! Юлія навіть не перепросила, що змусила звільнитись маму.

Який гріх та зухвальство дожити до такого віку. Яке нахабство не здохнути від орка, змогти виїхати з окупації, винайняти квартиру в Києві та хотіти працювати. Єдина фраза, яку повторювала мама після такої співбесіди, “чому я досі живу”, – зазначає Катерина.

Дівчина зазначила, що допоможе матері написати скаргу в Roshen, оскільки їхня працівниця перевищила свої повноваження, натиснувши на жінку, наполягаючи на звільненні. 

“Мені б хотілось почути офіційну відповідь від “Рошену” чи дійсно вони не підпускають до пакування “людей похилого віку”, зокрема жінок у 57″, – додала донька.

Журналісти видання ZMINA надіслали запит на отримання додаткової інформації від компанії Roshen та намагаються звʼязатися з керівництвом фабрики задля зʼясування всіх обставин.

Раніше ZMINA писала, що за 2022 рік уряд у рамках програми стимулювання підприємців брати на роботу внутрішніх переселенців виплатив 200 мільйонів гривень компенсацій. Цього року суму компенсації збільшили й на виплати планують витратити вже 308 мільйонів гривень. 

Нагадаємо, що в Україні ще з 1996 року діє заборона на дискримінацію в рекламі про вакансії. Роботодавці не можуть вказувати вік кандидатів, пропонувати роботу лише жінкам або лише чоловікам, представникам певної раси, кольору шкіри. Також заборонено вказувати бажане соціальне походження кандидата, його майновий стан, місце проживання.

Крім того, у грудні український парламент ухвалив законопроєкт, який передбачає адміністративну відповідальність за системні цькування чи приниження на роботі, або мобінг. Зокрема, за цькування, вчинене вперше, передбачено штраф від 1700 до 2550 грн або 20–40 годин громадських робіт. За мобінг, вчинений повторно протягом року або групою осіб – штраф від 3400 до 5100 грн або 40–60 годин робіт.

Читайте також: Як наймати на роботу без дискримінації: чек-лист від правозахисників

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter