Кабмін затвердив порядок сплати штрафів для роботодавців, які вказуватимуть у вакансії расу, стать та вік кандидатів

Дата: 07 Серпня 2022
A+ A- Підписатися
Український уряд затвердив порядок сплати штрафів за порушення вимог до реклами послуг із працевлаштування.
 
Про це повідомляє Міністерство економіки України.
 
Фото з відкритих джерел

“Йдеться про недотримання заборони про згадування у рекламі про вакансії таких умов, як раса, колір шкіри, вік, стать, політичні, релігійні та інші переконання або інші ознаки, не пов’язані з характером роботи або умовами її виконання”, – уточнили у відомстві.

За порушення вимоги закону “Про рекламу” щодо протидії дискримінації передбачений штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, тобто 65 тисяч гривень. 

Кошти з рекламодавця стягуватимуть за таким алгоритмом:

  • Державна служба України з питань праці готує розпорядчий документ про накладення штрафу на підставі акта перевірки та надсилає його рекламодавцю;
  • рекламодавець сплачує санкцію у державний бюджет за місцем реєстрації протягом 15 днів з дня отримання документа від Держпраці.

Порушники також мають право звернутися до Держпраці або суду щодо оскарження рішення про штраф.

В Україні ще з 1996 року діє заборона на дискримінацію в рекламі про вакансії. Роботодавці не можуть вказувати вік кандидатів, пропонувати роботу лише жінкам або лише чоловікам, представникам певної раси, кольору шкіри. Також заборонено вказувати бажане соціальне походження кандидата, його майновий стан, місце проживання.

Нагадаємо, з 8 січня 2022 року в Україні запрацювали зміни до закону “Про рекламу” щодо протидії дискримінації за ознакою статі, за якими роботодавців штрафуватимуть за вказування у вакансії бажаної статі, віку, раси, кольору шкіри тощо. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter