У Раді пропонують варіант уникнення кримінальної відповідальності підозрюваним у дезертирстві та СЗЧ

Дата: 10 Червня 2024
A+ A- Підписатися

На розгляд Верховної Ради подали законопроєкт №11322, що в разі ухвалення запропонує альтернативу позбавленню волі за вчинення дезертирства та самовільного залишення частини. 

Про це йдеться в картці документа на сайті парламенту. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Getty Images

Авторами законопроєкту стала група депутатів, серед яких Сергій Іонушас, Федір Веніславський та Мар’яна Безугла

Вони кажуть, що нині в провадженні органів досудового розслідування перебуває майже 19 тисяч кримінальних проваджень за скоєння військових кримінальних правопорушень. Водночас лише впродовж січня-квітня поточного року зареєстрували понад 10 тисяч таких. 

Нардепи пропонують внести зміни до статті 401 Кримінального кодексу України, доповнивши її частиною п’ятою. Якщо це зроблять, то людину, яка під час дії воєнного стану вперше вчинила кримінальне правопорушення, передбачене статтями 407 і Самовільне залишення військової частини або місця служби., 408 і Дезертирство., можна звільнити від кримінальної відповідальності. Для цього підозрюваному треба добровільно заявити слідчому чи прокурору про намір повернутися до військової частини або місця служби, а командир має надати на це письмову згоду. 

У разі остаточного ухвалення законопроєкту ці правила діятимуть і для тих, кого помістили під варту за підозрою у вищезгаданих порушеннях. 

Торік президент Володимир Зеленський, попри критику тисяч українців, посилив відповідальність військових за невиконання наказу. Відтоді суд не може призначати м’якше покарання за дезертирство та самовільне залишення частини. Також цей закон дозволив судити військових, які, за їхніми словами, фізично не можуть виконувати наказ.

Цікаво, що серед авторів закону про посилення відповідальності були й автори нового законопроєкту, наприклад сумнозвісна нардепка Безугла. 

Нагадаємо, критики ухваленого нардепами та підписаного Зеленським закону про посилення відповідальності для військових звертали увагу, що автори просто намагаються перекласти відповідальність із вищого командування на нижчий офіцерський і рядовий особовий склад. Детальніше про це можна почитати за посланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter