У Португалії заборонили конверсійну терапію: за неї каратимуть штрафами чи увʼязненням

Дата: 23 Січня 2024
A+ A- Підписатися

У Португалії заборонили й криміналізували практики, спрямовані на примусову зміну сексуальної орієнтації чи гендерної ідентичності людини.

Про це повідомляє видання “Expresso”. 

Фото: Shutterstock

Так, президент Португалії Марсело Ребелу де Соуза оприлюднив указ Асамблеї республіки, який забороняє “будь-які дії, спрямовані на примусову зміну сексуальної орієнтації, гендерної ідентичності або самовираження”.

Віднині за це передбачається відповідальність у вигляді штрафу або позбавлення волі на строк до трьох років. Якщо злочини спричиняють незворотні фізичні зміни, термін увʼязнення може становити до пʼяти років.

Покарання посилюється, якщо злочини вчиняють кілька осіб, а також якщо постраждала людина не досягла 14 або 16 років чи є особливо вразливою особою.

Особам, визнаним винними в скоєнні цих злочинів, також можуть заборонити функції, що передбачають регулярний контакт із неповнолітніми. Зокрема, їм можуть заборонити всиновлювати дітей чи брати їх під опіку на строк від 2 до 20 років.

Крім того, планується дослідити практики конверсійної терапії в Португалії, їхній вплив на фізичне й психічне здоровʼя потерпілих, а також підрахувати кількість постраждалих від такої терапії по всій країні.

Нагадаємо, що конверсійну терапію заборонено в низці країн, зокрема у Франції, Новій Зеландії, Німеччині, Канаді та Норвегії. Останнім часом позбутися цієї практики намагаються також у Великій Британії та Ірландії.

Нагадаємо, з початку липня поточного року в Росії в лікарнях та психоневрологічних диспансерах запрацювали “сексологи”, які мають право “лікувати” ЛГБТ-людей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter