Парламент Норвегії заборонив конверсійну терапію

Дата: 23 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

У Норвегії парламент після кількох років перемовин досяг згоди щодо законопроєкту про заборону конверсійної терапії  – сукупності методик, спрямованих на зміну сексуальної орієнтації, гендерної ідентичності або гендерного самовираження людини. 

Про це повідомляє видання Dagbladet.

Джерело: Lars Eivind Bones / Dagbladet

Уряд норвезького прем’єра Йонаса Гара Стьоре представив законопроєкт навесні поточного року після кількох років суперечок про те, який він повинен мати вигляд. За нього планують проголосувати в грудні 2023 року.

Як зазначається, документ передбачає кримінальну відповідальність за спроби змусити інших змінити сексуальну орієнтацію або гендерну ідентичність, зокрема “медичними, нетрадиційними або релігійними методами“.

Видання повідомляє, що конверсійну терапію заборонять і щодо дітей, і щодо дорослих, а також рекламу й плату за неї. Покарання – три роки ув’язнення, а в особливо тяжких випадках – шість років позбавлення волі.

У Норвегії законопроєкт критикували батьківські й релігійні групи. Вони стверджували, що такі зміни можуть утискати свободу вираження поглядів і свободу віросповідання. Законопроєкт врахував цю критику й передбачає, що тягар доведення злочину буде на стороні обвинувачення.

Конверсійна терапія заборонена в низці країн, зокрема у Франції, Новій Зеландії, Німеччині, Канаді. Останнім часом позбутися цієї практики намагаються також у Великій Британії та Ірландії.

Нагадаємо, з початку липня поточного року в Росії в лікарнях та психоневрологічних диспансерах запрацювали “сексологи”, які мають право “лікувати” ЛГБТ-людей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter