У Росії офіційно в лікарнях з’являться спеціалісти для “лікування” ЛГБТ-людей

Дата: 03 Липня 2023
A+ A- Підписатися

З 1 липня в Росії в лікарнях та психоневрологічних диспансерах запрацювали “сексологи”, які мають право “лікувати” ЛГБТ-людей.

Увагу на це звернуло тамтешнє видання “Черта”. 

Репаративна, або конверсійна, терапія – це антинаукова методика, спрямована нібито на зміну сексуальної орієнтації чи гендерної ідентичності людини. “Лікування” можуть проводити, наприклад, електрошоком або показуючи гомосексуальним людям еротичні фільми з представниками їхньої статі, а одразу після спричиняючи блювоту.

У світі чимало країн заборонили подібні практики. Так, у Німеччині за це можна отримати штраф у 30 тисяч євро або навіть обмеження волі до року. Втім, у Росії гомофобія та трансфобія є частиною державної політики: карати за “пропаганду ЛГБТ” в країні почали з 2013 року, а вже поточного хочуть заборонити допомагати транслюдям. 

Право катувати ЛГБТ-людей під виглядом “лікування” російські лікарі отримали завдяки наказу, що влада видала ще наприкінці минулого року. Згідно з ним лікар-сексолог повинен надавати допомогу тим, хто “хворіє на психічні розлади, пов’язані зі статевим розвитком та орієнтацією, розладом статевої ідентифікації та сексуальної переваги”, а також пацієнтам із “сімейно-сексуальними дисгармоніями, сексуальними дисфункціями”.

Крім того, сексолог має право застосовувати “примусові заходи медичного характеру”розроблені спільно з психіатром.

Ілюстраційне зображення диванів у коридорі центру під Мурманськом, де кілька років тримали гея, якого намагалися “вилікувати”. Фото: Московський громадський центр ЛГБТ+-ініціатив

У наказі посадовці використовують формулювання міжнародної класифікації хвороб (МКБ-10), що Росія ухвалила ще 1997 року. Згідно з нею гомосексуальність не є хворобою, а щодо трансгендерності, то там існує діагноз “трансексулалізм”. Дієвим механізмом допомоги в разі останнього вважають заміну документів і проведення пластичних операцій, що нині й забороняють у РФ. 

Опитані журналістами ЛГБТ-активісти кажуть, що саме собою запровадження посад фахівців-сексологів не означає початку конверсійної терапії для ЛГБТ-людей, втім на це вказує риторика, яку використовують посадовці. Так, у повідомленні офіційного публікатора документів йдеться, що сексолог має допомагати позбуватися “фригідності, імпотенції або таких порушень сексуальної поведінки, як фетишизм, мазохізм, садизм, ексгібіціонізм, і навіть таких, м’яко кажучи, нестандартних переваг, як автоеротизм, гомосексуалізм”. 

“Наявність сексолога – це добре, але я боюся, що в Російській Федерації це може застосовуватися радше на шкоду, ніж на користь пацієнтам”, – каже юристка ЛГБТ-групи “Вихід” Ксенія Михайлова

Нагадаємо, що кілька років тому у Львові викладачка одного з вишів висловилася на підтримку “репаративної терапії”. Через це там створили спеціальну комісію, що мала розглянути гомофобні висловлювання науковиці. 

Фотографія обкладинки: refinery29.com

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter