У Росії заборонили ЛГБТ-людям робити операції з корекції статі та змінювати документи

Дата: 21 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Держдума Російської Федерації в першому читанні ухвалила закон про повну заборону корекції статі. Винятком можуть бути лише медичні показання. Таке рішення підтримали й депутати так званого кримського парламенту.

Про це пишуть російські видання “Ведомости” та “Лента новостей Крыма”.

Так, законопроєкт внесли до Держдуми 30 травня, а 14 червня вже ухвалили його в першому читанні. До цього, на заочному голосуванні, депутати кримського парламенту також підтримали внесення змін до федеральних законів “Про акти громадянського стану” та “Про основи охорони здоров’я громадян у Російській Федерації”.

Винятком для операцій є так звані “вроджені аномалії в дітей”. Йдеться про інтерсекс-людей, які народжуються одночасно з чоловічими та жіночими статевими ознаками. Однак навіть у таких випадках рішення щодо медичного втручання ухвалюватиме “комісія федерального державного закладу охорони здоровʼя”. До повного введення закону такі рішення можуть ухвалювати батьки.

Крім операцій закон також заборонятиме РАЦСам змінювати гендерний маркер у документах навіть тим людям, які вже мають довідку про здійснення трансгендерного переходу.

Однак тепер у Росії та Криму побоюються сплеску самогубств ЛГБТ-людей. Згідно зі статистикою МВС РФ, у період із 2016 до 2022 року по заміну паспортів громадянина Російської Федерації на підставі “зміни статі” звернулося 2 990 осіб. 

У 2021 році ZMINA писала, що Росія переслідує представників ЛГБТ-спільноти в Криму в межах своєї загальної політики щодо зміни демографії півострова. Це зрештою призводить до витіснення представників ЛГБТ-спільноти з півострова.

Захопивши півострів, Росія поширила на нього своє нормативне регулювання. У ньому немає профільного антидискримінаційного законодавства, можливості вступу одностатевих пар у шлюб, оформлення цивільних партнерств, усиновлення та встановлення опіки, відсутність заборони дискримінації за ознаками СОГІ у трудовій сфері.

Нагадаємо, що правозахисники прогнозували безпрецедентний тиск на ЛГБТ-людей у Росії після ухвалення закону про повну заборону “пропаганди ЛГБТ”.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter