Закон про заборону “пропаганди нетрадиційних сексуальних стосунків” призведе до безпрецедентного тиску на ЛГБТ-спільноту в Росії – Amnesty International

Дата: 28 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Депутати Держдуми Росії одностайно ухвалили в першому читанні поправки до законодавства, які забороняють “пропаганду нетрадиційних сексуальних стосунків” серед громадян Росії. Якщо нові норми наберуть чинності, то будуть використані для закриття громадських організацій, блокування сайтів на ЛГБТ-тематику, придушення сторінок у соціальних мережах та залякування активістів штрафами за вимагання.

Про це заявили в міжнародній правозахисній організації Amnesty International.

Фото: FILIPPO MONTEFORTE / AFP via Getty Images

Законопроєкти доповнюють адміністративний кодекс двома статтями. Перша передбачає покарання за “пропаганду педофілії” серед людей будь-якого віку — штраф від 200 до 800 тисяч рублів, друга – за “пропаганду нетрадиційних стосунків” – від 50 до 400 тисяч рублів.

Водночас запроваджується адміністративна відповідальність за поширення інформації про гомосексуальність чи трансгендерність серед неповнолітніх. За це загрожує штраф від 50 до 200 тисяч рублів.

Найсуворіші покарання застосовуватимуть до “пропаганди”, що поширюється з неповнолітніми через ЗМІ або інтернет, чи коли вона “вчинена” іноземним громадянином або особою без громадянства.

У Держдумі зазначили, що згідно з поправками, якщо такі правопорушення вчинять іноземці або люди без громадянства, то їм загрожуватиме видворення за межі РФ.

Законопроєкт вимагає схвалення обох палат російського парламенту й має бути підписаний президентом Путіним, перш ніж набере чинності. Це може статися протягом декількох днів.

За словами директорки Amnesty International по Східній Європі та Центральній Азії Марі Стратерс, у Росії гомофобія, санкціонована державою, ось-ось буде зведена на абсолютно новий рівень.

“Новий проєкт закону про “гей-пропаганду” не тільки нахабно позбавляє ЛГБТ-людей права на свободу вираження поглядів і підтримує їх дискримінацію, але, ймовірно, також призведе до збільшення насильницьких нападів та інших злочинів на ґрунті ненависті проти них”, — заявила вона.

Нагадаємо, що дев’ять років тому російська влада вже ухвалила закон, який забороняв пропаганду “нетрадиційних сексуальних стосунків” неповнолітнім під приводом захисту молоді від нібито “шкідливого” впливу.

Новий закон у разі його схвалення буде використаний для безпрецедентного тиску — від заборони фільмів і книг з ЛГБТ-персонажами до їхнього остракізму.

У разі ухвалення ці норми стануть ще однією катастрофою для прав людини в Росії, заявили правозахисники.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter