Росія витісняє ЛГБТ з Криму в межах кампанії зі зміни демографії півострова – правозахисники

Дата: 30 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Росія переслідує представників ЛГБТ- спільноти в Криму в межах своєї загальної політики щодо зміни демографії півострова. Це зрештою призводить до витіснення представників ЛГБТ-спільноти з півострова.   

Про це під час онлайн-зустрічі “Расова дискримінація в Криму як прояв політики окупаційної влади” розповіла юристка Регіонального центру прав людини (РПЦЛ) Катерина Рашевська

Інструментами цієї політики юристка назвала нормативно-правові акти, дискримінаційну право-застосувальну практику, розгортання ворожої риторики в ЗМІ та толерування гомофобних організацій з боку незаконних окупаційних органів.

Вона повідомила, що, захопивши півострів, Росія розповсюдила на нього своє нормативне регулювання. У ньому немає профільного антидискримінаційного законодавства, можливості вступу одностатевих пар у шлюб, оформлення цивільних партнерств, усиновлення та встановлення опіки, відсутність заборони дискримінації за ознаками СОГІ у трудовій сфері.

“Політика РФ, спрямована на дискримінацію представників ЛГБТ в медичній, трудовій, сімейній сферах, численні заборони на прояв сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності, адміністративні переслідування та нерозлідування агресії до гомосексуальних та трансгендерних осіб зробили свій внесок у зміну демографічного складу Криму”, – сказала Рашевська. 

Як повідомляє РЦПЛ, на момент тимчасової окупації півострова в Криму проживало щонайменше 16 200 представників ЛГБТ та близько сотні трансгендерів. Правозахисна організація припускає, що кілька тисяч представників ЛГБТ переїхали, зокрема, в Москву та Санкт-Петербург, де політика РФ менш репресивна щодо таких осіб. Серед тих, хто виїхав на материкову частину України або за кордон, – активістське ядро, що відчутно вплинуло на демографію півострова, кажуть у Регіональному центрі прав людини. 

Аналіз судової практики РПЦЛ засвідчив, що мотив ненависті здебільшого не враховується при кваліфікації злочинів проти ЛГБТ-спільнот. Крім того, Кримінальний кодекс РФ досі місить негативно забарвлену лексику, на кшталт мужеложство, лесбійство. 

На території суб’єктів РФ прийняті й впроваджені закони про заборону й пропаганду нетрадиційних, сексуальних відносин та закони, що передбачають адмінвідповідальність за такі дії.

Закон про заборону й пропаганду нетрадиційних, сексуальних відносин у Росії використовують як підставу для обмеження права на мирні зібрання та свободи самовираження, зокрема, на проведення ЛГБТ-парадів та камінг-аутів, що неодноразово визнавалося Європейським судом з прав людини недопустимим.

Рашевська відзначає гомофобну кампанію в ЗМІ на початку тимчасової окупації півострова, що мало політичний підтекст. 

“Ті, хто належали до ЛГБТ-спільноти або почали підтримувати їх, почали автоматично вважатися іноземними агентами або лояльними до української влади особами. Гомофобна риторика з боку окупаційних чиновників призвела до зростання насильницьких нападів на ґрунті ненависті до представників ЛГБТ. Жертвами агресії в Криму стають не лише представники ЛГБТ, а й люди, які за зовнішніми ознаками можуть бути сприйняті як такі”, – сказала Катерина Рашевська.  

За її словами, напади на півострові мають як спорадичний, так й спланований характер. Вона звернула увагу, що на півострові свою діяльність розгорнули міжнародні праворадикальні рухи, члени яких обманом влаштовують зустрічі із представниками ЛГБТ. Під час них вони розправляються з такою людиною, фільмують її на відеокамеру та поширюють записи в інтернеті. 

Крім того, на півострові “органи місцевої влади” не дозволяють проводити ЛГБТ-марші. Так, до прикладу, протягом 2018 року російський активіст Микола Алєксєєв отримав заборону на проведення ЛГБТ-прайдів у 14 містах Криму. 

Керівник Асоціації ЛГБТ “Ліга” в Миколаєві та Одесі Олег Альохін під час заходу відзначив, що незаконне збройне формування “кримська самооборона” заявляло, що не допустить на території Криму ЛГБТ-заходів. За його словами, у такій риториці мови ненависті  до ЛГБТ громадські організації Севастополя, Сімферополя, Ялти не пройшли перереєстрацію за російським законодавством, як цього вимагала окупаційна влада. Через це ком’юніті-центри півострова, які раніше надавали сервісні послуги, зокрема, юридичні, згорнули свою діяльність . 

Олег Альохін

“Через три місяці після дій РФ, представники ЛГБТ-спільноти не могли так вільно пересуватися на материкову Україну, оскільки перетин адмінкордону Криму з Херсонщиною чітко фіксувала ФСБ. Через це також втратилися соціальні зв’язки між громадськими організаціями на материковій Україні та Криму”, – прокоментував Олег Альохін. 

Також через впровадження Росією адмінпокарання свою роботу змушені були згорнути низка гей-клубів Криму. 

Порушення права ЛГБТ-спільнот є також в трудовій сфері, кажуть у РПЦЛ. На півострові стаються звільнення з роботи громадян України через їхню орієнтацію та також є дискримінація при прийомі їх на роботу. Найвразливішими групами правозахисна організація назвала працівників освіти та трансгендерів. Останні не можуть отримати паспорт та завершити розпочатий до тимчасової окупації процес зміни статі, що зрештою змушує їх полишити Крим.  

Катерина Рашевська також нагадала про заборону Роскомнадзором сайту “Дети 404”, який надавав безкоштовну психологічну підтримку неповнолітнім ЛГБТ. 

Координатор з політики, законодавства Національного ЧСЧ-консорціуму та лідер громадської організації “Гей-Форум України” Святослав Шеремет каже, що ЛГБТ-спільнота, яка залишилася в Криму, пристосувалася до тамтешніх реалій. 

“Ситуація ЛГБТ в Криму вкрай неоднозначна з позиції самого ЛГБТ та ком’юніті. Значна частина ЛГБТ пристосувалися до реалій. Це ж не секрет, що для самої спільноти, виживати в будь-яких умовах, – це один із життєвих принципів. Тому значна частина комп’юніті каже зараз уголос: “У нас все добре. Не ставте нам питань про наше положення”. Інша активна частина спільноти, яка виїхала з Криму, очікує, коли зміняться політичні реалії, які дозволять повернутися в активніший громадський режим”, – повідомив Святослав Шеремет.   

Нагадаємо, у вересні 2018 року російські правозахисники з антидискримінаційного центру “Мемориал” опублікували свідчення ЛГБТ-кримчанина, якого силовики на півострові катували та змусили покинути дім.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter