У Польщі письменника судять за коментар про “дебіла” президента у фейсбуку

Дата: 23 Березня 2021
A+ A- Підписатися

У Польщі популярному письменникові та журналісту Якубу Зульчику загрожує до трьох років в’язниці за те, що він назвав президента країни Анджея Дуду “дебілом” у фейсбуку. 

Про це повідомляє BBC.

Якуб Зульчик. Фото: niestatystyczny.pl

Причиною для переслідування став коментар Зульчика під дописом Дуди, який той зробив у листопаді минулого року. У публікації очільник Польщі привітав Джо Байдена з успішною президентською кампанією.

“Доки ми чекаємо номінації Колегії виборників, Польща налаштована зберігати стратегічне партнерство зі США на високому та якісному рівні задля ще сильнішого партнерства”, – написав він.

Однак слова Дуди розкритикував Зульчик. Письменник звернув увагу на те, що тривалий час цікавиться американською політикою, але ніколи не чув про “номінацію Колегією виборників”.

“Джо Байден – 46-й президент США. Анджей Дуда – дебіл”, – написав чоловік. 

У Польщі існує дев’ять різних законів про образу, наприклад, державних символів, і всі вони мають потенційні терміни ув’язнення. Ув’язнити можуть за образу не лише польського прапора, а й закордонних. Згідно зі звітом ОБСЄ за 2017 рік, у Польщі існувала найбільша кількість законів про образу та наклеп серед 57 країн. 

Правоохоронці, які зацікавилися публікацією Зульчика, вважають, що допис є “образливим” та “неприйнятним”. Водночас сам письменник повідомив, що дізнався про переслідування з медіа. 
 
Нагадаємо, що на початку поточного року Міністерство юстиції Польщі готувалося законодавчо заборонити соцмережам, які працюють у країні, блокувати користувачів. Згідно із задумом авторів, соцмережі не зможуть на власний розсуд видаляти дописи або блокувати сторінки користувачів, якщо розміщений на них контент не порушує польського законодавства. Якщо ж соцмережі зроблять це, то користувачі матимуть право подати скаргу на вебсайт.
 
В Україні за час президентства Володимира Зеленського відомо про щонайменше дві справи через вислови щодо очільника держави. Так, на початку минулого року Шевченківський райсуд Києва обрав запобіжний захід у вигляді звільнення під особисте зобов’язання телеведучому каналу “Прямий” Сергію Пояркову, якого також звинувачують у погрозі вбивством Зеленському.
 
До цього правоохоронці приходили з обшуком до волонтерки та доброволиці Марусі Звіробій, яку звинувачують не тільки в погрозі вбивством Зеленському, але й у закликах до повалення конституційного ладу через онлайн-трансляцію у фейсбуку, яку вона вела разом з депутаткою Софією Фединою.
 
Фотографія обкладинки: Agencja Gazeta 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter