Польща хоче законодавчо заборонити соцмережам блокувати користувачів

Дата: 13 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Міністерство юстиції Польщі готується законодавчо заборонити соцмережам, які працюють у країні, блокувати користувачів. 

Про це повідомили на сайті відомства. 

Фото: Reuters

Згідно із законопроєктом, соцмережі не зможуть на власний розсуд видаляти дописи або блокувати сторінки користувачів, якщо розміщений на них контент не порушує польського законодавства. Якщо ж соцмережі зроблять це, то користувачі матимуть право подати скаргу на вебсайт. Проєкт закону також передбачає подання скарги щодо публікацій, зміст яких суперечить польському законодавству, із проханням заблокувати їх.

В обох випадках соціальні мережі повинні розглянути скаргу протягом 48 годин. Якщо ж вони відмовлять, то користувачі зможуть звернутися до суду, який мусить розглянути справу в семиденний строк. Розгляд справи, як наголошують у польському міністерстві, буде повністю електронним та проводитиметься спеціалізованим судом з питань захисту свободи слова.

Документ, підготовлений мін’юстом, також впроваджує новий інструмент – так званий сліпий позов. Так, той, чиї права порушать в інтернеті невідомі особи, зможе подати позов, не повідомляючи даних відповідача. Для цього досить буде просто вказати URL-адресу, де з’явилась образлива інформація, дату та час публікації, а також ім’я профілю користувача або логіну. 

“Настав час, коли в Польщі з’являються норми, що захищають свободу слова в інтернеті”, – наголосив державний секретар Себастіан Калета, який контролює роботу польського мін’юсту над законом.

Польський міністр юстиції Збігнев Зьобро та державний секретар відомства Себастьян Калета. Фото: Міністерство юстиції Польщі

Останніми роками в Польщі відбулося декілька гучних блокувань у популярних соцмережах. Так, у листопаді минулого року фейсбук видалив сторінку депутата польського парламенту та лідера ультраправої партії “Конфедерація” Януша Корвіна-Мікке, яким мав більше підписників, ніж президент країни Анджей Дуда

До цього у Варшаві суд розглядав позов історика Мацея Свірського, який скаржився на фейсбук через блокування декількох його акаунтів у 2016 році, після публікації дописів про марш у День незалежності, організований ультраправими групами. Чоловік наголошував, що не є членом цих угрупувань, а тільки як громадянин хотів повідомити про подію на своїй сторінці. 

Нагадаємо, згідно з правилами користування, зокрема, фейсбуку, соцмережа має право видаляти мову ворожнечі, контролювати поширення порнографії та порнопомсти, а також обмежувати заклики до насильства та дискримінації. Нещодавно в США, де прибічники Дональда Трампа увірвались у Капітолій, фейсбук та низка інших популярних мереж заблокували сторінки політика за підбурення. Критики такого рішення почали говорити про неправомірне втручання та обмеження. 

ZMINA докладно розповідала, чи слід вважати такі дії цензурою, чи все-таки дотриманням міжнародних стандартів.

Фотографія обкладинки: Getty Images

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter