У Парижі оголосили остаточний вирок нападникам на редакцію Charlie Hebdo

Дата: 25 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Апеляційний суд Парижа залишив чинним вирок нападникам на редакцію французького сатиричного тижневика Charlie Hebdo у 2015 році.

Про це пише Комітет захисту журналістів (CPJ).

Юрист журналу Charlie Hebdo Річард Малка в суді Парижа. Джерело: AFP / Еммануель Дюнан

Алі Різ Полат відбуватиме довічне ув’язнення за співучасть у терористичному нападі, Амар Рамдані – 13 років за змову з нападниками.

“Цей вердикт надсилає важливе повідомлення екстремістам про те, що за ними не буде останнього слова і їхні спроби змусити замовкнути свободу слова не переможуть”, – заявив європейський представник CPJ Аттіла Монг.

Нагадаємо, що 7 січня 2015 року озброєні люди напали на паризький офіс Charlie Hebdo, поранивши 11 людей і вбивши 12, зокрема вісім журналістів, через публікацію виданням карикатур на пророка Мухаммеда. Відповідальність за це взяло на себе ісламське терористичне угруповання “Аль-Каїда”. За повідомленнями ЗМІ, Полат і Рамдані були єдиними обвинуваченими, які оскаржили вирок 2020 року, що визнав винними в нападі 14 осіб.

Вирок у справі суд присяжних у Парижі оголосив у грудні 2020 року. Потерпілими в справі визнали 200 людей, а під час слухань суд мав заслухати також понад сотню свідків, серед яких були ті, хто вижив унаслідок теракту. 

Суд розглядав справу не тільки розстрілу в редакції, але й захоплення заручників у кошерному магазині в столиці Франції у 2015 році. Трьох причетних до захоплення магазину судили заочно, адже, за даними слідства, вони втекли до Сирії. 

Довічний термін увʼязнення отримав організатор теракту в редакції Мохамед Белусін, однак, за даними слідства, чоловік доєднався до “Ісламської держави” та, ймовірно, загинув у Сирії. До 30 років вʼязниці отримали Алі Різа Пола та Аят Бумедьєн, які безпосередньо брали участь у підготовці нападу на журналістів.

Перший є франко-турецьким громадянином та “другом дитинства” одного з терористів. Ще до терактів, як повідомляли журналісти, він намагався виїхати на “джихад” у Сирію, але його зупинили на кордоні. Слідство називало його “правою рукою” в справі підготовки терактів та вважало, що він допоміг ісламістам придбати зброю і боєприпаси перед нападом на Charlie Hebdo.  Аят Бумедьєн – “релігійна дружина” одного із засуджених, яка також утекла до Сирії. 

Інші причетні до теракту отримали від 4 до 20 років вʼязниці.

Журналісти Charlie Hebdo тоді відреагували на судовий процес обкладинкою журналу, на якій зобразили бога, якого везуть в автозаку. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter