Зеленський вніс до Ради законопроєкт, що має надати державні гарантії політв’язням та їхнім рідним

Дата: 27 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський вніс на розгляд парламенту законопроєкт “Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їх сімей”. 

Про це інформує пресслужба Офісу президента. 

Джерело: slovoidilo.ua

Документ покликаний створити законодавчі механізми для соціального та правового захисту осіб, які втратили свободу внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх родин.

Серед іншого, як зазначається в повідомленні пресслужби, законопроєкт передбачає створення Комісії з питань встановлення факту позбавлення особи особистої свободи внаслідок агресії проти України та визначає її повноваження. Зокрема, комісії надається право подавати запити для отримання, перевірки або уточнення інформації, необхідної для ухвалення обґрунтованого рішення зі вказаного питання.

Повідомляється, що Володимир Зеленський зареєстрував у парламенті пов’язані з попереднім законопроєкти “Про внесення змін до розділу ХХ “Перехідні положення” Податкового кодексу України у зв’язку з ухваленням цього ж проєкту закону та “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за невиконання законних вимог Комісії з питань встановлення факту позбавлення особи особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України”.

Пропоновані зміни до КУпАП передбачають запровадження адміністративної відповідальності за невиконання законних вимог Комісії з питань встановлення факту позбавлення особи особистої свободи внаслідок агресії проти України.

Раніше про суть законопроєкту розповіла заступниця постійного представника президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева

Нагадаємо, рідні політв’язнів та правозахисні організації проводили численні акції протесту під Офісом президента з вимогою зареєструвати у Верховній Раді цей законопроєкт. 

19 серпня правозахисники, активісти та рідні закатованих на Сході України громадян також пікетували Офіс президента. Вони вимагали від нього підписати ухвалений 20 травня законопроєкт 2689 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права”. 

 

За словами голови правління Центру громадянських свобод Олександри Матвійчук, документ після ухвалення парламентом перебуває в Офісі президента понад 90 днів, тоді як ст. 94 Конституції покладає обов’язок на президента або ветувати документ, або підписати. 

Правозахисниця впевнена, що цей закон справлятиме охолоджувальний ефект на злочинців на тимчасово окупованих територіях, оскільки воєнні злочини та злочини проти людяності не мають терміну давності. За них усе одно доведеться відповідати. Це, зрештою, може вберегти життя та здоров’я. 

Нагадаємо, у межах участі в 76-й сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку президент України Зеленський передав генеральному секретарю організації Антоніо Гутеррішу список майже 450 бранців Кремля. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter