Зеленський ушестеро перевищив законний термін підпису законопроєкту про воєнних злочинців

Дата: 19 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Уранці 19 серпня правозахисники, активісти та рідні закатованих на Сході України громадян пікетували Офіс президента. Вони вимагали від нього підписати ухвалений 20 травня законопроєкт 2689 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права”. 

Про це інформує кореспондент видання ZMINA

 

Голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук повідомила, що документ після ухвалення парламентом перебуває в Офісі президента вже 90 днів, тоді як ст. 94 Конституції покладає обов’язок на президента або ветувати документ, або підписати. 

“Коли ви чуєте виступи високопосадовців, які заявляють, що на окупованих територіях відбуваються злочини проти людяності, знайте, що це патетика. Вона нічим не підкріплена, бо злочинів проти людяності немає в Кримінальному кодексі України. Так само не відкриваються кримінальні справи за воєнні злочини, бо вони недолуго виписані в національному кримінальному законодавстві”, – сказала правозахисниця.

Олександра Матвійчук наголошує, що Україна об’єктивно не може зупинити міжнародні злочини на окупованих територіях, але є кроки, які вона може робити, зокрема гармонізувати українське законодавство з міжнародним гуманітарним правом.  

Матір вбитого “кіборга” Ніна Брановицька, правозахисниця Олександра Матвійчук та екс-полонений, релігієзнавець Ігор Козловський

“Президентові на саміті Кримської платформи має бути не соромно, коли він звертатиметься до міжнародних партнерів, що Україні треба міжнародна підтримка, щоб зупинити злочини, які вчиняє РФ. Ми закликаємо Володимира Зеленського виконати конституційний обов’язок як гаранта прав і свобод людини й підписати або ветувати цей законопроєкт”, – сказала вона. 

Правозахисниця впевнена, що цей закон справлятиме охолоджувальний ефект на злочинців на тимчасово окупованих територіях, оскільки воєнні злочини та злочини проти людяності не мають терміну давності. За них усе одно доведеться відповідати. Це, зрештою, може вберегти життя та здоров’я. 

Раніше ZMINA розповідала про законопроєкт №2689

За даними Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, в РФ та на окупованих територіях у неволі перебуває 405 громадян України, серед яких 44 військовослужбовці та 30 жінок.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter