У Києві правозахисники та активісти вимагали активних дій щодо звільнення політв’язнів Кремля

Дата: 28 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

У Києві під Офісом президента активісти та правозахисники провели акцію “Життя заручників Кремля – не іграшки”. Учасники закликали президента України Володимира Зеленського і Президента США Джозефа Байдена знайти шляхи тиску на РФ для звільнення незаконно затриманих і засуджених осіб внаслідок російської агресії проти України на тимчасово окупованих територіях Криму та ОРДЛО, а також у РФ.

Про це повідомляє “Укрінформ”.

 

Наша сьогоднішня акція приурочена до візиту Зеленського до США і його зустрічі з Байденом. І ми хочемо нагадати напередодні цієї зустрічі, яка має відбутися 31 серпня, що досі наші співгромадяни перебувають у застінках Кремля, і що треба шукати способи для звільнення цих людей“, – зазначила голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик.

За її словами, станом на сьогодні правозахисники мають у своїх списках щонайменше 124 особи, які позбавлені волі на територіях тимчасово окупованого Криму та в РФ. З них за даними СБУ, щонайменше 276 осіб є цивільними та військовими заручниками, які знаходяться на територіях так званих “ДНР” і “ЛНР”.

Участь у заході взяли понад 30 осіб. Активісти тримали у руках плакати із надписами “Вони не здаються – ми не здамося. Свободу політв’язням Кремля“, “Пане Президенте, де Закон про захист політв’язнів?“. Також деякі учасники акції тримали в руках портрети осіб, незаконно затриманих і ув’язнених окупантами.

Фото: Микола Мирний / ZMINA

На асфальті під будівлею Офісу президента учасники акції розмістили “розірвану” карту України з тканини, два шматки лежали відокремлено, один з них містив надписи “Луганськ” і “Донецьк”, інший – “Сімферополь”.

Активісти зачитали свої вимоги, серед яких було прохання до Зеленського і Байдена порушити під час перемовин питання щодо осіб, незаконно затриманих і засуджених унаслідок агресії РФ проти України у тимчасово окупованому Криму і на тимчасово окупованих окремих районах Донецької та Луганської областей, а також у РФ.

Один з учасників акції, колишній політв’язень Кремля, український режисер з Криму Олег Сенцов також вказав на те, що “питання про звільнення політичних в’язнів немає в списку обговорюваних тем на зустрічі президентів“.

“Ми знаємо, що в списку тем, які будуть обговорюватися на зустрічі президентів Зеленського і Байдена, немає теми звільнення політв’язнів. Однак ми сьогодні зібралися, щоб звернути увагу на це“, – сказав Сенцов.

Фото: Микола Мирний / ZMINA

Активісти закликали Зеленського і Байдена обговорити шляхи здійснення тиску на РФ та підконтрольні їй окупаційні адміністрації та збройні формування, щоб звільнити усіх незаконно утримуваних осіб, і щоб Міжнародний Комітет Червоного Хреста отримав безперешкодний доступ до незаконно утримуваних в ОРДЛО, щоб їм була надана адекватна медична допомога.

Ця заява також була скерована до Посольства США в Україні і Держдепу США. Звернення учасники передали радниці керівника Офісу президента Альоні Вербицькій, яка запевнила, що в Офісі президента питання наших політв’язнів не забуте.

З перших днів підготовки зустрічі двох Президентів одним з перших питань було питання політичних в’язнів та незаконно утримуваних громадян на непідконтрольних територіях України“, – повідомила радниця.

За її словами, наразі дійсно не відбуваються обміни громадянами, і РФ не виконує взяті нею зобов’язання ні у межах Мінського, ні у межах Нормандського форматів.

Утім правозахисники відзначають, що наразі президент блокує два важливих законопроєкти – так званий законопроєкт про воєнних злочинців та законопроєкт про надання правової та соціальної допомоги особам, які незаконно з політичних мотивів утримуються на окупованій території, а також їхнім родинам. З приходом до влади президент України обіцяв правозахисним організаціям зареєструвати документ в українському парламенті як невідкладний. Утім досі цього не зробив.

Серед учасників акції були колишні політв’язні разом з рідними, серед них: батько експолітв’язня Павла Гриба – Ігор, батько політв’язня Валентина Вигівського – Петро, колишній в’язень Кремля Володимир Жемчугов, а також низка правозахисників.

Організували цей захід Центр громадянських свобод, Об’єднання родичів політв’язнів Кремля, Центр прав людини ZMINA, Медійна ініціатива за права людини, Кримська правозахисна група, Платформа звільнення політв’язнів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter