На сайті ВР опублікували текст законопроєкту, що спрощує вступ до вишів для дітей з окупованих територій

Дата: 26 Червня 2020
A+ A- Підписатися

На сайті Верховної Ради опублікували текст законопроєкту №3734, який спрощує вступ абітурієнтам з тимчасово окупованих територій до вищих навчальних закладів України. Документ вніс президент України Володимир Зеленський як невідкладний. 

Документ пропонує дозволити дітям, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія та територія населених пунктів на лінії зіткнення, вступати до всіх закладів вищої освіти за вступними іспитами в межах установлених квот. Зміни стосуються також дітей тих військовослужбовців, учасників бойових дій, співробітників Нацгвардії, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Нацполіції,  Держприкордонслужби, Служби безпеки України, які загинули під час виконання службових обов’язків. Вступ пропонується спростити й для дітей, чиї батьки-медики померли під час виконання обов’язків з протидії поширенню коронавірусної хвороби.

Окрім цього, документ пропонує забезпечувати дітей з окупованих територій за їхнім бажанням безоплатним навчанням зі стипендіальним забезпеченням на підготовчих курсах закладів вищої освіти тривалістю до одного року з наступним вступом до закладів вищої освіти як внутрішньо переміщених осіб. 

Читайте колонку Марії Суляліної “Не ширте зраду: чому діти з окупованих територій мають вступати до вишів без ЗНО”

У Міністерстві освіти та науки пояснили, що законопроєкт внесли у відповідь на блокування підконтрольними Москві формуваннями КПВВ, внаслідок чого не всі охочі абітурієнти візьмуть участь у ЗНО.

За даними голови Донецької облдержадміністрації Павла Кириленка, 459 дітей з окупованих територій, або 89% тих, хто хотів узяти участь у ЗНО в Донецькій області, не змогли перетнути лінію розмежування. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter