Абітурієнти з окупованих територій зможуть вступати без ЗНО до всіх вишів України – МОН

Дата: 22 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Верховна Рада України наступного тижня має ухвалити закон, який дозволити вступникам із тимчасово окупованих територій вступати до всіх вищих навчальних закладів держави без складання ЗНО. 

Про це на брифінгу 22 червня заявили тимчасова виконувачка обов’язків міністра освіти і науки Любомира Мандзій та заступник міністра Єгор Стадний, повідомляє кореспондент видання ZMINA.  

Вони повідомили, що в Україні відбудеться ЗНО 25 червня та 17 липня, однак на нього не встигнуть приїхати діти з ТОТ, оскільки окупаційна влада блокує КПВВ. 

“Вступна кампанія до закладів вищої освіти розпочнеться 1 серпня. Вступники з тимчасово окупованих територій вже з 9 червня можуть звертатися до освітніх центрів “Крим-Україна” та “Донбас-Україна” для вступу за спрощеною процедурою без ЗНО. Нам важливо, щоб молодь з окупованих територій навчалася в омріяних ВНЗ”, – повідомила Любомира Мандзій.

У Міносвіти пояснили, що у відповідь на незаконні дії Росії президент Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт як невідкладний, що має розширити можливості для вступників з ТОТ та забезпечить їм право вступу без ЗНО до будь-якого університету України. Для абітурієнтів буде передбачена уніфікована квота – як для дітей з Криму, так і для дітей з тимчасово окупованого Донбасу. Міносвіти сподівається, що народні депутати проголосують за законопроєкт наступного тижня. 

Якщо народні депутати ухвалять документ, освітні центри “Крим-Україна” та “Донбас-Україна” працюватимуть у кожному виші України. У такому разі абітурієнти з ТОТ можуть вступати до вишів лише за іспитами, зданими в цих центрах.

“Не треба для цього складати ЗНО. Досить приїхати до освітнього центру, заповнити освітню декларацію, скласти іспит з історії України й української мови та вступний іспит. Отримавши вступний конкурсний бал, можна подавати заяви хоч до всіх університетів… Ми вже кілька років визнаємо той факт, що діти на окупованих територіях не мають доступу до української програми в школах. Щоб ці діти не з’являлися з автоматами й не воювали проти нас, нам на багато краще з погляду державної політики всіляко їх реінтегрувати на підконтрольній Україні території”, – сказав Єгор Стадний. 

Любомира Мандзій наголосила, що Україна дбає про безпеку вступників із ТОТ, тож їхні імена в рейтингових списках, списках рекомендованих до зарахування та в наказах про зарахування шифруватимуться.

Читайте також інтерв’ю ZMINA про вступну кампанію 2020 з освітньою експерткою Валентиною Потаповою – “Кримчанам краще вступати до українських вишів, чиї дипломи визнаються у світі”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter