У парламенті перевірятимуть, чи мають працівники та працівниці рівні права та можливості

Дата: 29 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

В Апараті Верховної Ради України щороку проводитимуть ґендерний аудит.

Про це повідомили на сторінці ПР ООН у фейсбуку.

Gender audits are to be conducted every year at the Secretariat of the Verkhovna Rada of Ukraine, according to an order…

Опубліковано UNDP Ukraine / ПРООН в Україні Середа, 29 квітня 2020 р.

Ще в січні поточного року в парламенті почали напрацьовувати методологію для проведення ґендерного аудиту. Його мета – проаналізувати, чи жінки і чоловіки, які працюють в українському парламенті, мають рівні права та можливості, а також чи фахівці, причетні до формування державної політики, досить обізнані в питаннях ґендерної рівності.

У грудні 2019 року у Верховній Раді провели опитування, в якому взяли участь 140 працівників та працівниць парламенту. Дослідження показало, що 98% опитаних вважають, що піклування про родину і дітей чоловік і жінка мають здійснювати разом, а 80% зазначили те саме про матеріальну відповідальність у родині. Водночас понад половину опитаних (53%) визнали, що в положеннях про їхні структурні підрозділи не передбачено цілі щодо ґендерної рівності.

Відтепер ґендерний аудит планують проводити на початку кожного року.

Нагадаємо, що за рік Україна покращила свої позиції в досягненні рівноправності й опинилися на 59-му місці всесвітнього Індексу ґендерного розриву. Минулого року країна перебувала на шість пунктів нижче. Найбільша нерівність чоловіків та жінок у 2019 році, зокрема й в Україні, спостерігалась у сфері політичної участі. Другий за величиною розрив стосується економічної участі та можливостей. Його подолано лише на 58%, і, крім того, він збільшився порівняно з минулим роком. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter