Україна на шість позицій піднялась у глобальному рейтингу ґендерної рівності

Дата: 08 Січня 2020
A+ A- Підписатися

За рік Україна покращила свої позиції в досягненні рівноправності й опинилися на 59-му місці всесвітнього Індексу ґендерного розриву. Минулого року країна перебувала на шість пунктів нижче. 

Про це йдеться в цьогорічному Глобальному звіті щодо ґендерного розриву.  

Найбільша нерівність чоловіків та жінок у 2019 році, зокрема й в Україні, спостерігається у сфері політичної участі. Другий за величиною розрив стосується економічної участі та можливостей. Його подолано лише на 58%, й, крім того, він збільшився порівняно з минулим роком. 

Оцінює індекс також рівень освіти. Зі 149 країн у рейтингу 35 уже досягли повного ґендерного паритету в цій сфері. Крім того, кожен регіон світу має принаймні одну країну, яка повністю подолала цей розрив.  

Найменший ґендерний розрив спостерігається в царині здоров’я та виживання: його подолано на 95,7%. 48 країн майже досягли паритету, 71 країна подолала розрив щонайменше на 97%, і лише дев’ять країн наразі не подолали більш ніж 4% розриву. Серед останніх – Пакистан, Індія, В’єтнам та Китай, де мільйони жінок досі не мають рівного з чоловіками доступу до здоров’я. 

До п’ятірки країн, які за загальним показником найбільше покращили свої позиції в досягненні рівності, увійшли Ефіопія, Іспанія, Малі, Албанія та Мексика. У кожній з них суттєво зросла присутність жінок у політиці.  

Найвищий показник ґендерної рівності має Ісландія, потім Норвегія, Фінляндія, Швеція. П’яте місце посіла Нікарагуа. Найнижчий показник – у Ємену, Пакистану, Іраку, Сирії та Республіки Чад.  

Рейтинг показує, що глобально ґендерна рівність буде досягнута протягом 99 з половиною років. З моменту публікації попереднього звіту цей показник скоротився на вісім з половиною років.  

Нагадаємо, що Глобальний звіт щодо ґендерного розриву – це відповідне дослідження і супровідний до нього рейтинг за версією Всесвітнього економічного форуму (World Economic Forum). 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter