В окупованому Криму “апеляційний суд” залишив чинним арешт правозахиснику Абдурешиту Джеппарову

Дата: 02 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Незаконний “верховний суд” у тимчасово окупованому Криму, розглянувши апеляційну скаргу щодо арешту кримського правозахисника Абдурешита Джеппарова за нібито непокору законним вимогам співробітникам “поліції”, залишив рішення про арешт без зміни.

Про це інформує правозахисна організація “Кримський процес” із зали “суду”. 

Адвокат Едем Семедляєв

Таке рішення ухвалила незаконна “суддя” Марина Калацей

Росіяни допустили слухачів до будівлі “суду”, утім Калацей обмежила гласність суду, не допустивши їх на саме засідання.

Видання повідомило, що “суддя” не оголосила про засідання в закритому режимі, а своє рішення вона нічим не мотивував. Калацей також відхилила окреме клопотання про присутність на засіданні представників засобів масової інформації, заявивши, що “вони не позбавлені можливості ознайомитися після засідання з рішенням”. Адвокат Едем Семедляєв повідомив, що “суддя” нібито переймалася за безпеку учасників. 

Калацей також не допустила на судове засідання дружину правозахисника Абдураїмову Ніяру Закирівну. 

Самого правозахисника на засідання також не доставили. Захист наполягав на його присутності, проте окупаційна “суддя” вирішила, що його участь у засіданні не обов’язкова.

Також вона відмовила захисникам у виклику та допиті свідка.

Нагадаємо, 25 квітня в будинку правозахисника Абдурешита Джеппарова окупанти провели обшук, після якого його відвезли до незаконного “управління ФСБ”. Згодом його затримали так звані співробітники “центру протидії екстремізму”, які склали на нього протокол за ст. 19.3 КпАП про невиконання законних вимог співробітника поліції.

Окупанти заявили, що Джеппаров нібито під час обшуку перешкоджав вилученню ноутбука. Правозахисник заперечив обвинувачення, заявивши, що обшук триває в його житлі не вперше і він знає, як поводити себе під час обшуку. Незаконний “білогірський районний суд” того ж дня визнав його винним та призначив 12 діб адміністративного арешту. 

Напередодні Обсерваторія із захисту правозахисників базованої в Парижі Міжнародної федерації за права людини оприлюднила термінове звернення до небайдужих людей писати листи російській владі через рішення незаконного “суду”. 

Як відомо, у квітні 2023 року Комісарка Ради Європи з прав людини Дуня Міятович оприлюднила доповідь “Боротьба кримських татар за права людини”. У ній вона констатувала, що кримські татари в Криму, і особливо ті, хто виступає проти незаконної анексії Криму або висловлює незгоду з інших питань, зазнають численних серйозних порушень прав людини, переслідувань, дискримінації та стигматизації з боку російської окупаційної влади.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вона закликає країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

22 квітня заступник глави МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter