Міжнародна федерація за права людини оголосила термінову акцію на захист кримського правозахисника Абдурешита Джеппарова

Дата: 28 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Обсерваторія із захисту правозахисників базованої у Парижі Міжнародної федерації за права людини оприлюднила термінове звернення до небайдужих людей писати листи російській владі через адміністративне затримання на 12 діб кримського правозахисника Абдурешита Джеппарова. 

Терміновий заклик до дій оприлюднений на сторінці правозахисної організації. 

Абдурешит Джеппаров

Обсерваторія повідомляє, що з моменту затримання правозахисника уранці 25 квітня 2023  року його місцезнаходження залишалося невідомим понад 12 годин. 

У цей день незаконна “суддя” Лобунська Тамара Андріївна арештувала правозахисника на 12 діб за статтею про непокору співробітнику “поліції”. Сам Абдурешит Джеппаров заперечує, що намагався вирвати з рук “поліціянтів” ноутбук. 

Обсерваторія із захисту правозахисників звертає увагу, що адвокат правозахисника Едем Семедляєв не був представлений у “суді”, оскільки російські силовики відмовлялися повідомити йому про місцезнаходження Джеппарова та місце процесуальних дій щодо нього. 

Наразі кримського татарина утримують в одиночній камері-спецприймачі в тимчасово окупованому Сімферополі. 

Обсерваторія із захисту правозахисників зауважує, що з початку тимчасової окупації Криму російська влада чинить низку злочинів щодо кримських татар та їхніх захисників, зокрема насильницькі викрадення, тортури та неналежне поводження, свавільні затримання в адміністративному порядку, судове переслідування та свавільні обшуки помешкань кримських татар. 

Французькі правозахисники висловили глибоке занепокоєння адміністративним затриманням Абдурешита Джеппарова і закликали російську владу негайно та без жодних умов звільнити правозахисника, скасувавши обвинувачення щодо нього та поклавши край залякуванням Джеппарова та інших кримських правозахисників та організацій.

Небайдужих громадян закликають писати листи в тимчасово окупований Крим, вимагаючи гарантій його фізичної цілісності та психологічного благополуччя, його родини та всіх правозахисників в Криму за будь-яких обставин.  

Також просять вимагати у листах покласти край переслідуванням, негайного звільнення Абдурешита Джеппарова, оскільки його затримання свавільне і вчинене задля залякування через його правозахисну діяльність. 

Правозахисний проєкт оприлюднив перелік способів, як можна звернутися до російської влади. 

  • розшукуваний Міжнародним кримінальним судом за воєнний злочин президент Росії Володимир Путін у твіттер: @KremlinRussia_E
  • прем’єр-міністр РФ Михайло Мішустін у твіттер: @GovernmentRF
  • міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров електронною поштою:  ministry@mid.ru
  • генеральний прокурор РФ Ігор Краснов, pressa@genproc.gov.ru
  • голова ФСБ Олександр Бортніков, fsb@fsb.ru
  • постійне представництво країни-агресора в ООН у Женеві, Швейцарія,  mission.russian@vtxnet.ch
  • посольство країни-агресора в Брюселі, Бельгія: mission.russian@vtxnet.ch
  • постійне представництво РФ в Раді Європи: russia.coe@orange.fr

Також небайдужих людей закликають писати листи до посольств Росії у їхніх країнах, де вони мешкають. 

Нагадаємо, у квітні 2023 року Комісарка Ради Європи з прав людини Дуня Міятович оприлюднила доповідь “Боротьба кримських татар за права людини”. У ній вона констатувала, що кримські татари в Криму, і особливо ті, хто виступає проти незаконної анексії Криму або висловлює незгоду з інших питань, зазнають численних серйозних порушень прав людини, переслідувань, дискримінації та стигматизації з боку російської окупаційної влади.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вона закликає країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

22 квітня заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter