У Офісі генпрокурора планують до кінця року стати на крок ближче до переслідування найвищого політичного та військового керівництва Росії

Дата: 14 Липня 2023
A+ A- Підписатися

До кінця року Україна може мати модельну підозру щодо найвищого керівництва Російської Федерації за злочин агресії. 

Таке завдання поставив очільник Офісу генерального прокурора Андрій Костін

Путін. Фото: ТАСС

Костін наголосив, що робота у Міжнародному центрі з переслідування за злочин агресії проти України, що відкрився у Гаазі в липні, триває разом із перемовинами з країнами-партнерами щодо створення Спеціального трибуналу для керівництва Росії, який би судив його за злочин агресії. 

Зараз у центрі працюють українські прокурори, до яких приєднаються фахівці з країн–членів Спільної слідчої групи (JIT), яка займалась розслідуванням катастрофи МН-17, а також прокурор від Міністерства юстиції США. 

Їхнє завдання – це збір доказів, їх уніфікація, а також розробка стратегії досудового розслідування злочину агресії.

У найближчі місяці приєднаються інші країни-партнери, тому що злочин агресії – це міжнародний злочин, і відповідь на нього має бути міжнародною. Це не тільки про Україну, це про відповідь світового співтовариства на цей злочин”, – каже Костін. 

Висунення підозри найвищому керівництву Росії за злочин агресії, як додає генпрокурор, є серйозним викликом, однак доказів “зібрано достатньо багато”. 

Українські правоохоронці вже виносять підозри російським високопосадовцям, звинувачуючи їх, наприклад, у посяганні на територіальну цілісність та недоторканність України або ж у веденні агресивної війни. Підозру за останньою статтею мають усі сенатори Ради Федерації федеральних зборів РФ. 

Переглянути повний список підозрюваних у магістральній справі “24 лютого” можна за посиланням

Нагадаємо, що Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Володимира Путіна та уповноваженої російського президента з прав дітей Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у депортації українських дітей. 

ZMINA разом з експертами-правниками розбиралася, як працює Міжнародний кримінальний суд в Україні, з якими проблемами він зіткнувся та чим іще, окрім розслідувань, займається.

Детальніше про це можете почитати за посиланням

Фотографія обкладинки: ТАСС

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter