У Офісі генпрокурора не підтвердили версію про те, що В’ячеслава Чорновола вбили “чотирма ударами кастета”

Дата: 16 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Офіс генерального прокурора не підтвердив слова колишнього заступника очільника відомства Миколи Голомші щодо причин смерті лідера Народного руху України В’ячеслава Чорновола у березні 1999 року. Напередодні Голомша сказав у ефірі одного з телеканалів, що політика вбили “чотирма ударами кастета”.

Про це відомство повідомило “Українській правді”.

Кенотаф на місці загибелі Чорновола. Фото: Вікіпедія

Розслідування у справі смерті Чорновола, як наголосили в Офісі генпрокурора, досі триває, а проводить його Головне слідче управління Нацполіції. Слідчі перевіряють версію умисного вбивства Чорновола, однак наявні експертизи свідчать, що ушкодження, які призвели до смерті політика, є “такими, що сформувалися внаслідок травмування особи, що перебувала у салоні транспортного засобу при зіткненні автомобіля з перешкодою”.

“В матеріалах, що надані для експертизи, не міститься інформації про ушкодження, які мали б ознаки ударної дії тупого предмета з обмеженою травмуючою поверхнею, в тому числі “кастета”, що виходили б за межі комплексу характерних ушкоджень пасажира при ДТП””, – зазначили у відповіді правоохоронці. 

Чорновіл загинув 25 березня 1999 року, за офіційною версією слідства, в ДТП під Києвом разом зі своїм водієм Євгеном Павловим. Автівка політика врізалась в КамАЗ з причепом, який розвертався посеред шосе.

Версію про те, що радянського дисидента, одного із лідерів національно-демократичного визвольного руху вбили, за роки, що минули від трагедії, висували соратники та рідні політика. 

На початку 2000-х слідство кілька разів відновлювали, проте як убивство загибель ніколи не розслідували.  2014-го Бориспільський міськрайонний суд  закрив за спливом строків справу проти водія вантажівки, з якою зіткнулась автівка Чорновола.

Родичі політика виграли апеляцію на це рішення, а тому розслідування відновили у серпні 2014-го.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter