У Німеччині з недобудованого палацу Гітлера зроблять оперний театр

Дата: 01 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Палац з’їздів у Нюрнберзі, де проводилися загальнонімецькі партійні заходи Націонал-соціалістичної робітничої партії Німеччини під керівництвом Адольфа Гітлера, перетворять на оперний театр.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Фото: Deutsche Welle

Зведення палацу розпочалося у 1935 році за проєктом архітектора Людвіга Руффа. Нині будівля є однією з найбільших споруд часів націонал-соціалізму в Німеччині. Однак будівництво не було завершене, і замість запланованої висоти у 80 метрів будівля досягла лише 39 метрів.

Наразі будівля палацу без даху, а внутрішня кладка залишилася нештукатуреною. З 1973 року палац перебуває під охороною держави.

Тривалі дискусії щодо майбутнього використання колишнього пропагандистського обʼєкта нацистів завершилися рішенням міської влади: частини палацу з’їздів тимчасово використовуватимуться міським театром Нюрнберга, поки основна будівля оперного театру знаходиться на ремонті. Однак цих приміщень недостатньо, тому у внутрішньому дворі планується зведення нової будівлі для театральних вистав.

Міська рада доручила будівельний проєкт архітектурному бюро LRO зі Штутгарта, яке працювало над Мюнхенським народним театром та художнім музеєм у Равенсбурзі. Вартість проєкту становить 86 мільйонів євро. Німецькі медіа вже назвали це рішення “історичним”.

Плани міської адміністрації були відомі ще кілька років тому і зазнали критики через побоювання щодо розмивання функції пам’ятного місця палацу. Однак бургомістерка Нюрнберга Юлія Ленер наголосила, що нова будівля театру не вплине на сприйняття палацу з’їздів, зберігаючи його значення як місця історичної пам’яті та культурного життя.

Окрім нової театральної будівлі на 800 місць, на території палацу з’їздів з’являться мистецькі ательє та виставкові зали. Завершення будівництва заплановане на 2028 рік, а новий театр має використовуватися для культурних заходів щонайменше 25 років після повернення міського театру до оперного театру.

Нагадаємо, що у 2023 році Австрія заявила, що використовуватиме будинок, у якому народився Адольф Гітлер, для навчання співробітників поліції прав людини. Влада сподівається, що це рішення стане остаточним у довгій дискусії про те, що робити з будівлею.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter