В Австрії проводитимуть курси з прав людини в будинку, де народився Адольф Гітлер

Дата: 24 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Австрія заявила, що використовуватиме будинок, у якому народився Адольф Гітлер, для навчання співробітників поліції прав людини. Влада сподівається, що це рішення стане остаточним у довгій дискусії про те, що робити з будівлею. 

Про це повідомляє The Guardian.

Фото: Хадашот

Будинок 17-го століття в Браунау-ам-Інн, поблизу кордону Німеччини, уряд придбав у 2016 році в межах примусового замовлення на купівлю після тривалої судової тяжби.

За словами влади, восени розпочнеться ремонт будівлі задля трансформації його в навчальний центр з поліцейською дільницею. Він, як очікується, коштуватиме близько 20 мільйонів євро.

Таке рішення австрійці сприйняли неоднозначно. Згідно з нещодавнім опитуванням, більшість австрійців була проти перетворення будівлі на поліцейську дільницю. Натомість 53% заявили, що її слід перетворити на установу, яка займається темами націонал-соціалізму, антифашизму, толерантності та миру. Трохи більш ніж 20% заявили, що будівлю слід знести, і лише 6% висловили підтримку щодо її використання владою.

Варіант знесення будівлі відкинули на тій підставі, що цей акт був би сприйнятий негативно на міжнародному рівні й витлумачений як заперечення Австрією свого нацистського минулого. У влади завжди існували побоювання, що, якщо будинок стане місцем громадських зборів, він може зацікавити ультраправих.

Поліцейська дільниця та навчальний центр мають відкритись у 2026 році. Там залишиться пам’ятний камінь перед будинком, на якому викарбовано слова “За мир, свободу та демократію – ніколи більше фашизму – пам’ятаючи про загибель мільйонів”.

Фото: Picture Alliance

Як відомо, Гітлер народився в орендованій кімнаті на верхньому поверсі будинку 1889 року. За часів нацистського режиму будинок викупила Націонал-соціалістична німецька робітнича партія і використовувала його як своєрідний культовий центр. Але в 1944 році будівлю забили дошками.

Після Другої світової війни там спершу була бібліотека, потім школа, згодом – майстерня для людей з інвалідністю. 

Будинок пустував із 2011 року, коли остання власниця змушена була покинути його за рішенням суду після того, як влада не змогла домовитися з нею. Пізніше вона отримала компенсацію в розмірі понад 800 тисяч євро.

Хоч Адольф Гітлер прожив у будинку лише перші місяці свого життя, все одно сюди з усього світу приїжджали симпатики нацистів.

Нагадаємо, що рішення щодо створення в будинку поліцейської дільниці обговорювалося щонайменше з 2019 року. Тоді після судової суперечки Австрія вирішила віддати його поліції для того, щоб він не перетворився на пам’ятку для неонацистів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter