У Німеччині виключили з об’єднання журналістів Хуберта Зайпеля – автора книг і документального фільму про Путіна

Дата: 21 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Німецьке об’єднання журналістів Netzwerk Recherche виключило зі своїх лав режисера-документаліста та письменника Хуберта Зайпеля – автора документального фільму та двох книг про президента РФ Володимира Путіна. 

Про це пише DW.

Хуберт Зайпель та Володимир Путін. Фото з російських пропагандистських медіа

За свої роботи Зайпель отримав 600 тисяч євро від компаній, пов’язаних із російським олігархом Олексієм Мордашовим.

Рішення про виключення учасники зборів Netzwerk Recherche ухвалили одностайно. Як наголосив голова асоціації Даніель Дреппер, своєю поведінкою Зайпель “порушив основні правила незалежної журналістики і завдав величезних збитків авторитету професії”.

Нагадаємо, що в листопаді минулого року стало відомо, що німецький журналіст отримав 600 тисяч євро від компаній, пов’язаних із Мордашовим, на підтримку книжкових проєктів. Як стверджують журналісти-розслідувачі, йшлося про книгу “Влада Путіна. Навіщо Європі Росія?”, опублікованій 2021 року гамбурзьким видавництвом Hoffmann und Campe.

Також у підготовлених для підписання документах стояла рукописна позначка “аналогічно укладеному 2013 року договору: біографія Путіна”. Книга Зайпеля “Путін. Логіка влади” вийшла 2015 року.

Сам Зайпель визнав, що книги про Путіна спонсорував російський мільярдер, однак вважає, що цей факт не дискредитує його роботи.

Водночас у Netzwerk Recherche заявили, що ці платежі “суперечать усім правилам журналістської чесності та професіоналізму”.

Видавництво Hoffmann und Campe припинило продаж книг Зайпеля про Путіна наприкінці 2023 року.

Зайпель – перший німецький журналіст, який доведено фінансувався особою з оточення Путіна. Він кілька разів брав у Путіна інтерв’ю, зокрема, для північнонімецької радіомовної компанії NRD. Вона входить до суспільного мовника ARD, що фінансується коштами німецьких платників податків.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Німеччині спалахнув скандал через гонорар з Росії для відомого журналіста й автора двох німецьких книжок про Путіна.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter