У Непалі арештували групу людей, які за гроші відправили чоловіків на війну в Україну як туристів

Дата: 06 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

У Непалі поліція заарештувала десятьох людей, яких підозрюють у відправленні чоловіків на війну в Україну на боці Росії. 

Про це повідомляє Reuters. 

Ілюстраційне зображення. Фото: monitor.civicus.org

Затримання відбулися в окрузі Катманду. 

Виявилося, що для того, щоб потрапити на війну в Україну на російському боці, чоловіки ще мали заплатити до 9 тисяч доларів. Невдовзі після цього їх відправляли до Росії за туристичними візами через ОАЕ, а потім – на фронт. 

У Непалі є традиція існування гуркхів – воїнів, які є частиною в британській та індійській армії відповідно до угоди між країнами. З Росією в Непалу такої угоди немає, тож уряд вимагав від російської влади перестати вербувати чоловіків. 

Про перебування непальців на фронт із російського боку стало відомо після того, як у мережі почали ширити ролик з полоненим 22-річним чоловіком, який англійською зміг пояснити бійцям ЗСУ, звідки він. 

Хлопець розповів, що російська влада обіцяла виплачувати великі суми грошей за участь у війні, втім посадовці збрехали. Полоненому, за його словами, заплатили за півтора місяця 4 тисячі рублів замість майже 200 обіцяних тисяч. 

Нагадаємо, що російська влада намагається відправляти на війну проти України етнічні меншини, щоб уникнути проведення загальної мобілізації етнічних росіян.

Зокрема, влітку прокуратура Казахстану також повідомляла про випадки спроб вербування місцевого населення, переважно з північних регіонів країни, йти воювати на боці РФ проти України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter