Уряд Непалу вимагає від Росії не вербувати своїх громадян до окупаційної армії

Дата: 05 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Уряд Непалу звернувся до Росії з вимогою не вербувати своїх громадян до російської армії. Це сталося після того, як в Україні загинули шестеро непальців, які воювали на боці РФ.

Про це повідомляє Reuters, посилаючись на заяву міністерства закордонних справ Непалу.

Фото: ЕРА

Напередодні в соцмережах поширили відео, на якому полонений українськими військовими 22-річний чоловік каже, що він є громадянином Непалу.

За його словами, у складі російської армії він пробув лише близько півтора місяця. У нього нібито закінчилася віза та не було грошей, тому він вирішив вступити до окупаційних військ.

Скриншот з відео

“Мені треба було заплатити за університет, а в мене не було грошей. Кажуть: “Нема грошей, повертайся до своєї країни”. Я не хотів повертатися без грошей. І в мене не було іншого вибору, окрім як вступили до російської армії. За один місяць та 20 днів вони мені заплатили лише один раз – 4 тисячі рублів. Спочатку вони казали, що платитимуть 195 тисяч рублів, але не платили. Тільки 4 тисячі рублів заплатили…

Скільки громадян Непалу воює, я не знаю. Але друг казав, що понад 4–5 тисяч людей. Тут п’ять непальців перебувають у тиловій зоні, а взагалі група складається з 23 людей. Однозначно хочу повернутися не до Росії, а на батьківщину. Тому що не маю грошей і багато друзів загинуло”, – сказав полонений непалець.

Міністерство закордонних справ Непалу повідомило, що країна спрямувала дипломатичні зусилля для звільнення з полону свого громадянина, який служив у російській армії.

Тим часом посол Непалу в Москві Мілан Радж Туладхар заявив, що 150–200 непальців працюють найманцями в російській армії.

Нагадаємо, що президент Росії Володимир Путін намагається відправляти на війну проти України етнічні меншини, щоб уникнути проведення загальної мобілізації етнічних росіян.

Зокрема, влітку прокуратура Казахстану також повідомляла про випадки спроб вербування місцевого населення, переважно з північних регіонів країни, йти воювати на боці РФ проти України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter