Мешканців Казахстану намагаються вербувати на війну РФ проти України

Дата: 30 Червня 2023
A+ A- Підписатися

У Казахстані прокуратура повідомила про випадки спроб вербування місцевого населення, переважно з північних регіонів країни, йти воювати на боці РФ проти України.

Про це повідомляє BBC.

Фото: Головне управління розвідки

 “У Костанайській області Казахстану зафіксовано спроби вербування місцевих жителів на війну в Україні на російському боці“, – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, правоохоронці не уточнили, яким чином відбувалося вербування та чи поліція затримала організаторів рекрутингу.

У прокуратурі нагадали про кримінальну відповідальність за участь у військових діях на території іншої держави. Відповідно до законів Казахстану, за найманство загрожує 10 років ув’язнення.

У середині квітня стало відомо, що Комітет національної безпеки Казахстану порушив 10 кримінальних справ за фактами участі громадян цієї країни у військових діях на території України“, – поінформувало видання.

Також повідомляється, що подробиці кримінальних справ відомство не надало, посилаючись на таємницю слідства.

З початку військового вторгнення РФ в Україну громадян країн Центральної Азії активно вербують на війну. Проте рекрутинг найчастіше відбувався на території РФ. Мігрантам роздавали листівки біля станцій метро з закликом вступити до армії заради “відродження Великої Росії”. У громадському транспорті Москви були розміщені оголошення про набір до російської армії киргизькою, узбецькою та таджицькою мовами“, – пишуть журналісти BBC.

У виданні додають, що наразі відомо про тиск та примус іноземців до підписання військового контракту у міграційній службі РФ.

Нагадаємо, у 2015 році у Казахстані суд засудив до трьох років позбавлення волі 27-річного місцевого жителя, що воював на Донбасі на боці “ДНР”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter