У навчальному посібнику для українських ВНЗ виявили сексизм та стереотипи щодо жінок

Дата: 14 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Навчальний посібник “Ділова кар’єра” авторства професора та доктора економічних наук Івана Дахна, що містить сексистські та ейджистські висловлювання, а також цитати Адольфа Гітлера, рекомендують у програмах українських вишів.

Про це у фейсбуці написала засновниця та очільниця громадської організації NASCO Education Діани Натхір. Вона вимагає вилучення цієї книги з навчальних програм.

Посібник Ділова кар’єра. Фото: Повага

Цю книга має примусово-рекомендований характер прочитання для підлітків, котрі потім ідуть у світ, шукають своє в ньому місце, і транслюють це далі. Скажу відверто, я не зуміла прочитати її до кінця, я обрала лиш самі важливі для мене блоки в ній, все інше – швидко пробігла поглядом. Але і цього вистачило. Вже з перших абзаців мене фактично трусило чи то від гніву, чи то від шоку і здивування. Повна відверта дичина, більше схожа на збірку застільних анекдотів, аніж на наукову працю, повна сексизму, ейджизму, нетолерантних висловлювань щодо культури інших національних груп, абсолютно неприпустимих власних припущень, суджень і стереотипів, та антинаукових висновків і тверджень. Це без акценту на стиль викладення матеріалу та недоречні жарти в кожному підрозділі“, – зауважила громадська діячка.

У розділі “Гендер” автор книги заявляє, що “варто наймати на роботу молодих заміжніх жінок“, які нібито більш відповідальні, ніж незаміжні, що “худі дівчата менш добродушні і ефективні, ніж повненькі“, а також рекомендує жінкам самовдосконалюватися, бо хто цього не хоче робити, “для тих в Києві є Окружна дорогаа функції, які виконують там жінки, — поза сферою цієї книжки“.

Крім того, автор навчального посібника “Ділова кар’єра” переконаний, що “жінки прекрасно виконують чітко сформульовані завдання. Зате їм бракує ініціативи в самостійному формулюванні завдань. Недарма ж Адольф Гітлер казав: Народні маси люблять, щоб із ними поводилися, як із жінками. А жінки люблять, щоб ними командували. Працівницям слід дозволяти змінювати зайняття роботою впродовж дня. Монотонна робота їх нервує“.

Також у посібнику радять “відкласти міні й декольте для романтичних зустрічей поза межами офісу“, щоб “не провокувати співпрацівників-чоловіків.

Практика свідчить про те, що в чоловічому колективі жінка не сприймається як якась слабка істота. Чоловіки дивляться на неї, як на колегу й не закривають очі на службові недоліки представниці кращої половини людства“, – йдеться в книжці.

Натхір додала, що натрапила на книгу, коли проглядала навчальну програму “Комунікаційний менеджмент” деяких українських вишів.

Книга з’явилася у 2001-му, потім її перевидали у 2019 році.”Повазі” вдалося знайти “посібник” у списках рекомендованої літератури за 2020 рік Київського національного торговельно-економічного університету та Львівського національного університету імені Івана Франка.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter