“У нас є гроші”: Нідерланди пропонують викупити системи ППО у тих, хто не хоче давати їх Україні

Дата: 18 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Нідерландський уряд пропонує викупити системи протиповітряної оборони Patriot у держав, які не хочуть безоплатно передавати їх на захист України. 

Таку заяву на саміт лідерів ЄС у Брюсселі зробив прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, якого цитує The Guardian. 

Система протиракетної оборони Patriot у Варшаві. Фото: Janek Skarzynski/AFP

З березня 2024 року російські військові активізували обстріли енергетичної інфраструктури України, зокрема, пошкодили Дніпровську ГЕС, а також чимало ТЕЦ у регіонах. Українські посадовці вже пояснювали, що причиною масштабних руйнувань є те, що українські військові не мають достатньої кількості систем захисту неба. 

За словами Рютте, він з іншими міжнародними партнерами продовжить переконувати держави, що мають системи Patriot, направити їх в Україну, втім, мають й інший план. 

“Багато країн сидять на великій купі систем Patriot, можливо, не бажаючи надавати їх напряму. Ми можемо в них купити, можемо доставити в Україну, у нас є гроші. Це надзвичайно важливо”, – наголосив Рютте. 

Журналісти, цитуючи слова нідерландського прем’єра, додали, що він є провідним кандидатом на посаду нового генсекретаря НАТО. 

Раніше Європарламент відмовився фінансувати Раду ЄС, поки Україні не дадуть ППО. Ініціатор цієї ідеї колишній прем’єр-міністр Бельгії Гі Верхофстадт наголосив, що його “дратує” бездіяльність колег щодо української допомоги. 

Нагадаємо, що російські обстріли української енергетичної інфраструктури можуть бути злочином проти людяності. Міжнародний кримінальний суд уже видав перші ордери на арешт відповідальних за атаки. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter