На ДніпроГЕСі досі розбирають завали та оцінюють стан обладнання – Міненерго

Дата: 27 Березня 2024
A+ A- Підписатися

На Дніпровській гідроелектростанції вже пʼятий день розбирають завали. Наразі фахівці оцінюють стан обладнання.

Про це в ефірі Радіо Свобода розповіла заступниця міністра енергетики України Світлана Гринчук.

Фото: Офіс генерального прокурора

За її словами, об’єкти енергетики наразі є головною ціллю для російських атак.

“Що стосується пошкодження ДніпроГЕСу, то на сьогодні ще триває розбір завалів і триває оцінка стану обладнання. Те обладнання, яке підлягає ремонту, яке можна швидко зремонтувати, – ми це робимо. Обладнанню, яке зазнало значних пошкоджень, – шукаємо заміну і будемо намагатись якомога швидше поремонтувати його. Однак ми повинні розуміти, що у ворога зараз, як ми бачимо, енергетика – це ціль номер один. Тому ми повинні бути готові до різних варіантів розвитку подій”, – зазначила заступниця міністра.

Гринчук також наголосила, що енергетики намагаються і захистити енергетичні об’єкти, і відновити пошкоджені. Однак для ефективного захисту необхідне посилення протиповітряної оборони.

“З нашого боку ми робимо все, що можливо. Це і ремонти, і можливий захист наших енергетичних об’єктів. Звичайно, нам потрібне посилення протиповітряної оборони, оскільки кращого захисту, як протиповітряна оборона, в тому числі й для енергетичних об’єктів, немає. Але в комплексі: протиповітряна оборона, фізичний захист, який ми будували й будуємо для наших об’єктів, – усе це разом, сподіваємося, дасть нам змогу захистити наші об’єкти”, – заявила посадовиця.

Нагадаємо, що окупанти обстріляли ДніпроГЕС 22 березня. Унаслідок ракетного удару там стався витік нафтопродуктів у річку Дніпро.

“Внаслідок влучання в Дніпровську ГЕС зафіксовано засмічення ґрунтів, витік нафтопродуктів у водний об’єкт р. Дніпро, фахівцями інспекції відібрані проби води з метою лабораторного дослідження”, – розповіли в Державній екологічній інспекції Південного округу.

Директор “Укргідроенерго” Ігор Сирота запевнив, що ризику прориву греблі ДніпроГЕСу немає. За його словами, гребля є потужною спорудою, як і агрегати, що розташовані внизу гідроелектростанції, а верхня частина станції й машинний зал є дещо слабшими. Під час пожежі в машинному залі робота станції припиняється.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter