У мережі оприлюднили світлини з пресофіцером полку “Азов” Дмитром Козацьким після полону

Дата: 05 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

У мережі оприлюднили світлини з фотографом, пресофіцером полку “Азов”, нещодавно звільненим з полону росіян Дмитром Козацьким (Орестом), чиї фотографії з маріупольського заводу “Азовсталь” стали відомими на весь світ.

Автори фото – українські документалісти Костянтин і Влада Ліберовиопублікували їх в інстаграмі.

Дмитро Козацький. Джерело: Instagram @libkos

У серії портретів фотографи спробували відтворити промінь світла, як на знаменитій фотографії з “Азовсталі”, яку Козацький опублікував перед виходом із заводу.

Дмитро Козацький. Джерело: Instagram @libkos

Вони розповіли, що багато спілкувалися з Дмитром про Маріуполь, полон і звичайне життя.

“Ви почуєте ці історії з майбутніх інтерв’ю. А сьогодні можете просто подивитись Оресту в очі. Вони багато чого бачили”, – написали Ліберови в супровідному тексті.

Дмитро Козацький. Джерело: Instagram @libkos

Сам Дмитро сказав документалістам, що першого дня вдома він пішов до барбершопу, підстригся і побрився, бо “ніколи не хотів виглядати жертвою”. Ці слова кажуть про Ореста дуже багато, зазначили фотографи.

Дмитро Козацький. Джерело: Instagram @libkos

Про Дмитра Ліберови дізналися через інстаграм, приблизно за тиждень до того, як той опублікував відомі портрети своїх побратимів у бомбосховищах “Азовсталі”.

“…Коли ми випадково натрапили на сторінку, з якої на нас дивився світлий сонячний хлопець, першим поривом, при тому що ми навіть не знайомі, було написати йому. І ми написали. Що він герой. Що понад усе ми хочемо, щоб він повернувся живим. Ми не чекали на відповідь, але Орест відповів, що вдячний нам за те, що ми робимо. Вдячний за нашу фотографію”, – згадали фотодокументалісти.

Нагадаємо, Дмитру Козацькому 26 років, народився в Житомирській області. 2014-го, у 18-річному віці, покинув навчання в одному з польських вишів і поїхав на Майдан. Після Революції гідності вирушив захищати країну. З 2015-го служить у Маріуполі. У 2017 році вступив до полку “Азов”.

20 травня, перед тим як потрапити в полон на “Азовсталі”, Козацький виклав свої фото в публічний доступ, дозволивши надсилати їх на конкурси. Він також оприлюднив відео про останній день українських військових на “Азовсталі”.

Відтоді від Козацького не було звісток кілька місяців. Але в серпні, після теракту в Оленівці, йому вдалося зателефонувати рідним. Як розповіла його сестра Дар’я Юрченко, Дмитро сказав, що здоровий, що зараз перебуває в Донецьку. Коли говорив, поруч був “слідчий”, уточнила Дар’я.

Повернувся додому в межах обміну полоненими 21 вересня 2022 року. 

За свої фото роботи відзначений першим призом у категорії “Преса / війна” престижного паризького фотоконкурсу The Prix de la Photographie, спеціальною нагородою польського конкурсу Grand Press Photo 2022.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter