У Мелітополі окупанти вдруге викрали волонтера Іллю Єніна

Дата: 13 Березня 2023
A+ A- Підписатися

У Мелітополі співробітники спецслужб Російської Федерації вдруге “забрали на бесіду” волонтера Іллю Єніна. Раніше він допомагав армії, але після погроз призупинив свою громадську активність. Вже тиждень рідні не знають, що з ним.

Про обставини зникнення волонтера Іллі Єніна Центру журналістських розслідувань повідомила його мати – Тетяна Єніна.

Волонтер з Мелітополя Ілля Єнін. Фото з фейсбуку

“Приблизно о 9-й ранку 7 березня в будинок, де Ілля проживає зі старенькою бабусею, прийшли, ймовірно, співробітники російських спецслужб. Ввічливо, але без пояснення будь-яких причин, повідомили, що сину треба “проїхати на бесіду”, сказали, щоб узяв паспорт, при цьому спитали, чому не отримує російський. З тих пір про Іллю нічого не відомо”, – розповіла Тетяна Єніна.

За словами матері волонтера, окупанти не проводили обшук і навіть не брали на перевірку телефон, як це буває зазвичай під час таких “візитів”. Водночас росіяни повідомили, що з Іллею лише проведуть бесіду і перевірку на детекторі брехні.

Зазначимо, що російські спецслужби незаконно затримують волонтера вже вдруге. 18 липня 2022 року озброєні люди забрали Іллю Єніна після обшуку в будинку. 21 добу він перебував у полоні окупантів, після чого його відпустили без будь-яких обвинувачень. 

Тетяна Єніна розповідає, що першої доби рідні справді сподівалися, що Ілля повернеться, бо були впевнені, що під час минулого викрадення спецслужби вже “дослідили” всю діяльність і біографію Іллі, тож претензій до нього не мають. Ба більше, наразі Ілля припинив волонтерську діяльність, адже на тимчасово окупованій території зараз неможливо цим займатись.

“Син лишався там, бо треба було бути з моєю старенькою і немічною мамою. Ще до закриття проїзду через Василівку ми розглядали можливість, щоб забрати її з окупації, але і тоді це було надскладно через стан здоров’я, а тепер дорогу через Європу вона точно не витримає”, – пояснила Тетяна Єніна. 

Раніше ZMINA повідомляла про те, що викрадений у Мелітополі волонтер Ярослав Жук, якого ФСБ утримує в Сімферопольському СІЗО, заявив про тортури.

У Запорізькій області російські військові викрали двох громадян Великобританії, які в регіоні допомагали евакуюватися цивільним з тимчасово окупованих населених пунктів.


коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter