У Львові демонтували ще три радянські скульптури – “Батьківщина-мати”, “Вояк зі стягом” та “Клятва”

Дата: 09 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

У Львові з меморіального комплексу “Пагорб слави” демонтували три скульптурні композиції: “Батьківщина-мати”, “Вояк зі стягом” та “Клятва”. З території меморіалу їх перемістили до Музею тоталітарних режимів “Територія терору”.

Про це повідомляє Львівська міська рада. 

Фото: Львівська міська рада

“Ми очищуємо наш простір від символів радянського періоду.  І “Пагорб слави” – не виняток. Окрім поховань, там були ще і три радянські пам’ятники. Сьогодні вони були демонтовані та “переїдуть” до музею “Територія терору” – там вони й будуть “прославляти” терор тих часів”, – зазначила керуюча справами виконкому, в.о. керівника управління охорони історичного середовища Наталія Алєксєєва.

Фото: Львівська міська рада

Також місто планує провести ексгумацію та перенести поховання з “Пагорбу слави”. Зробити це хочуть після того, як завершать ексгумацію на Личаківському військовому цвинтарі.

“Це неможливо зробити швидко, бо процедура передбачає етап погодження на рівні області та Міністерства культури. До прикладу, етап погодження щодо ексгумації на Личаківському військовому цвинтарі зайняв понад пів року. Будемо починати цю процедуру і по “Пагорбу слави”. Думаю, що отримати всі дозволи зможемо в найближчі три-чотири місяці. Далі – передбачити видатки та у весняно-літній період розпочати роботи”, – зазначила Алєксєєва.

Фото: Львівська міська рада

Нагадаємо, що у Львові демонтували пам’ятник радянській космонавтці. Його встановили у 80-х роках минулого століття на вулиці, яка в часи СРСР називалася на честь Валентини Терешкової. Нині колишня космонавтка є депутаткою Держдуми РФ, яка підтримує війну Росії проти України. Тож скульптуру перевезуть до Музею тоталітарних режимів “Територія терору”.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter