У Львові з молотками та ножем напали на неповнолітнього антифашиста

Дата: 20 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Учора, 19 січня, у Львові побили неповнолітнього антифашиста Антона Грибницького: деякі нападники були озброєні гумовими кийками, ножами та молотками. Це вже третій напад на хлопця. 

Про це виданню ZMINA повідомив сам потерпілий та правозахисниця, членкиня громадської організації “Народна дія. Львів” Ірина Юзик, яка стала очевидицею нападу. 

Фото потерпілого

Грибницький розповів, що близько 15:25 він разом із другом йшов центром Львова, коли ззаду на них напали. Хлопця вдарили по голові, після чого його та його товариша залили сльозогінним газом і повалили на землю.

Грибницький також зазначає, що нападники майже одразу дістали ніж:

“Але я був у кольчузі, пробиття ножем корпусу немає, хоча немає й дірок на куртці. Найімовірніше, ножем вони просто погрожували, а били саме молотком багато разів”.  

Згодом потерпілі піднялися та побігли вулицею Дорошенка, Грибницький сховався в магазині. Тут нападники його наздогнали та продовжили бити. За словами хлопця, вони розтрощили прилавок та вітрину магазину. 

Зловмисники розбіглися, коли побачили, що в магазині є камери спостереження, а на виклик виїхала охорона, каже потерпілий. 

На місце також прибули бригада поліції, швидка допомога та, зазначає Грибницький, представник СБУ в цивільному, який ставив провокативні запитання: 

“Він назвав прізвище, але відмовився, щоб я сфотографував його документи. З огляду на ситуацію я прізвища не запам’ятав. Цей чоловік питав, чи займаюсь я екстремістською діяльністю, чи є я членом забороненої організації, чи я анархіст, антифашист. Мені також доводили, що я провокатор, ліворадикал, футбольний фанат і взагалі нападник, питали ідентифікаційний код мого телефону”.  

Хлопець додає, що його друг у безпеці, йому не завдали суттєвих ушкоджень, хоча також погрожували ножем. Грибницький натомість отримав розсічення голови, струс мозку, різану рану на нозі та хімічний опік очей, носа і ротової порожнини. 

Очевидицею нападу стала місцева правозахисниця Ірина Юзик. Вона розповіла, що побачила, як близько десяти людей у балаклавах женуться за двома хлопцями, а потім ті тікають у бік вулиці Дорошенка.

Правозахисниця простежила за нападниками, зателефонувала знайомому з “лівого середовища”, разом з яким поїхала до лікарні, куди відвезли Грибницького.

Юзик каже, що в лікарні були присутні згаданий потерпілим як представник СБУ чоловік у цивільному одязі та двоє поліцейських:  

“Цей чоловік поводив себе агресивно та відмовився представитися. Він звертався до нас із криком, по-хамськи, називав нас клоунами, говорив, щоб ми йшли геть, казав мені вимкнути камеру, бо я знімав його на відео. Один з поліцейських також кричав на нас. Антона хотіли забрати одразу у відділок, однак ми казали, що не довіряємо цим людям, не відомо також, що це за чоловік, поліцейські не випускали нас із приміщення лікарні, хоча потерпілого витягли просто за плечі”.   

З огляду на це правозахисниця викликала окремий наряд поліції. До лікарні приїхала слідчо-оперативна група, яка запросила Грибницького до Галицького районного відділу поліції дати свідчення. 

Юзик також поїхала до відділку. Близько 21:00 Грибницького відпустили разом з опікуном. Хлопець виявився неповнолітнім, хоча раніше говорив ZMINA, що йому 19 років. Натомість потерпілому повних 15 років. Як він пояснив, неправильний вік називав в “інтересах безпеки”. 

За кілька годин після нападу інформацію щодо нього опублікували в праворадикальному телеграм-каналі “Вольєр”. У дописі зазначили, що Грибницький нібито сам спробував напасти з ножем та газовим балончиком на “патріотів”. 

Перед цим тут також розмістили фотографію контракції місцевих праворадикалів, приуроченої до 19 січня. Цього дня ліві активісти організовують заходи проти ультраправого насильства і вшановують пам’ять журналістки Анастасії Бабурової та активіста Станіслава Маркелова, вбитих неонацистами 2009 року в Москві. Праворадикали натомість нападають на учасників таких акцій. 

Фото: “Вольєр”, підписано: “У Львові місцеві патріоти теж вийшли на вулиці міста для протидії ліворадикальним провокаціям”

Грибницький каже, що дійсно мав із собою газовий балончик та ніж, який тримав у руці під час нападу, але не скористався ним. Хлопець також стверджує, що слідчо-оперативна група дослідила ситуацію та зробила висновок, що він їх не застосовував:

“За результатами експертизи слідчо-оперативної групи та моїх слів поліція зробила висновок, що ніж не було застосовано. Я взагалі майже не оборонявся”. 

У приймальні Галицького районного відділу поліції ZMINA вчора підтвердили, що Грибницький перебував там у статусі потерпілого. 

Кримінального провадження щодо нападу поліція не відкрила, а хлопець та його опікун не подаватимуть заяву. Раніше Грибницький пояснював це тим, що, на його переконання, місцеві праворадикали пов’язані з правоохоронними органами. 

Нагадаємо, що ввечері 19 листопада група з близько 15 молодиків, частина яких була в балаклавах та мала із собою бити, напала на місцевого антифашиста й екоактивіста Антона Грибницького під його будинком у Львові. Влітку цього року хлопець також повідомив, що його побила група ультраправих  після того, як він зробив зауваження “військовим, які співали нацистський гімн та зігували” 

Читайте також: “Розбийте їй пику”: як ультраправі призначають мішені для нападів в анонімних телеграм-каналах

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter