У Львові праворадикали з битами напали на місцевого екоактивіста

Дата: 20 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Увечері 19 листопада група з близько 15 молодиків, частина яких була в балаклавах та мала із собою бити, напала на місцевого антифашиста й екоактивіста під його будинком у Львові. 

Про це потерпілий Антон Грибницький повідомив у коментарі виданню ZMINA. 

Постраждалий розповів, що під будинком на нього чекали шестеро молодиків, до яких згодом приєдналися й інші. Хлопець пов’язує напад зі своєю активістською діяльністю, він визначає себе як антифашиста й екоанархіста. 

Грибницький виклав у своєму інстаграмі фотографії з лікарні, куди його шпиталізували після побиття. Потерпілий зазначив, що йому зробили дві операції. Внаслідок нападу він отримав забій ноги та обох рук, відкритий перелом великого пальця і струс мозку.  

На хлопця нападають уже не вперше. Влітку цього року він повідомив, що його побила група ультраправих  після того, як він зробив зауваження “військовим, які співали нацистський гімн та зігували”: 

“Ми поговорили, вони вибачилися та зняли шеврони (зокрема, чорне сонце – символ білої раси). Далі була доволі цікава дискусія про ідеологію, але її перервали інші [молодики], з якими ми вже бачилися на Марші за свободу жінок 8 березня, тоді вони пропонували забитися один на один та кидали в спину стаканчики з кока-колою… [Вони] попросили мене вибачитися на камеру та сказати, що я не проти фашизму. Звичайно, я цього не зробив, у відповідь на що на мене стрибнули разом і трошки забили ногами… коли я встав, отримав в обличчя з [перцевого] балону. Далі вони поспішили геть”.

Згодом хлопець неодноразово бачив цих молодиків. Однак під час учорашнього побиття потерпілий не впізнав жодного з нападників, які мали відкриті обличчя.  

Коротке відео інциденту опублікували сьогодні в одному з неонацистських телеграм-каналів, де розміщують персональні дані та посилання на потенційні цілі для нападів.

Відео, однак, триває лише кілька секунд: у кадрі видно, як одна людина біжить за іншою.

У цьому ж каналі опублікували допис із фотографією потерпілого і таким текстом (в оригіналі написано російською. – Ред.): 

“Антифашист Антон, якого ми викладали на наших каналах, дови****вався і вмер. Ми попереджаємо кожного унтерменша. Антифашизм – небезпечно для вашого здоров’я”. 

Потерпілий зазначив, що в поліцію звертатися не збирається через недовіру до правоохоронців. 

Він каже, що поліцейські, які прибули на його виклик разом зі швидкою, намагалися завадити шпиталізації. За словами хлопця, правоохоронці говорили, що він п’яний, однак потерпілий зауважує, що не вживає алкоголю.

ZMINA звернулась до поліції по коментар стосовно цієї інформації. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter