У Латвії пропонують зробити гомофобію обтяжливою обставиною скоєння злочину

Дата: 07 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Сейм Латвії передав на розгляд профільної Юридичної комісії поправки до Кримінального закону. У них, зокрема, пропонують зробити мотиви нетерпимості до соціальної належності та сексуальної орієнтації обтяжливою обставиною скоєння злочину. 

Про це повідомляє LSM.LV. 

Фото: Рейтерс

Так, автори поправок пропонують додати до статті 48 Кримінального закону Латвії, яка містить перелік обставин, що обтяжують покарання, “соціальну належність” та “сексуальну орієнтацію”.

Ці ж формулювання хочуть долучити до статті про розпалювання ворожнечі. Зараз ця стаття передбачає низку покарань – від штрафу та примусових робіт до позбавлення волі строком до чотирьох років. Наразі за цією статтею можуть покарати за розпалювання ворожнечі за ознаками статі, віку, інвалідності та інших ознак за умови, “якщо потерпілому завдано серйозної шкоди”. Останню приписку ініціатори поправок пропонують викреслити. Вони також пропонують змінити в статті частину, яка стосується відповідальності за подібні злочини, вчинені групою осіб.

За те, щоб передати поправки до Юридичної комісії, проголосував 51 депутат, проти були 16, вісім утрималися. Поправки ще чекають три читання в парламенті, потім для набуття чинності їх має підписати президент. 

Раніше, 2006 року, до Кримінального закону Латвії вже вносили поправки, якими додали до обтяжливих обставин расистські мотиви (пропозицію внести до списку інші види дискримінації тоді відхилили). У 2014-му до переліку додали мотиви ненависті за національною, етнічною та релігійною ознаками. Крім того, розпалювання ворожнечі на підставі статі, віку, інвалідності тощо стало злочином.

Вочевидь, зрушенням сприяла нещодавня загибель від опіків молодого гея з Тукумса. Його, ймовірно, облили легкозаймистою рідиною і підпалили. Внаслідок злочину постраждав також сусід загиблого по квартирі: він намагався допомогти другові. Незадовго до трагедії загиблий звертався до поліції, заявляючи, що зазнає переслідувань з боку гомофобно налаштованого сусіда. Той, як розповів один з потерпілих, погрожував їм, бо йому не подобалося, що чоловіки мешкають разом. 

На випадок відреагував президент Латвії Егілс Левітс. У своєму твіттері він написав, що, якщо злочин дійсно скоєно на ґрунті нетерпимості, той “перейде до розряду ще тяжчих”. Левітс також підкреслив, що в Латвії немає місця ненависті й головна цінність суспільства цієї країни – толерантність. 

У поліції, однак, згодом повідомили, що наразі не знайдено доказів на підтвердження гомофобного мотиву злочину. Справу розслідують за статтею про “доведення особи до самогубства чи спробу самогубства через жорстоке поводження або систематичне приниження особистої гідності”. Місцеві ЗМІ також писали, що “загиблий мав ментальні захворювання та деякі попередні інциденти з вогнем”. 

Згідно з оглядами Європейської комісії проти расизму та нетерпимості (ECRI), у Латвії зберігається доволі високий рівень расизму та нетерпимості до ЛГБТ. Однак відзначають і те, що Латвія досягла деякого прогресу в боротьбі з цими явищами. 

Нагадаємо, що в Києві поліцейські не стали затримувати чоловіка, який погрожував гей-парі ножем. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter