У Києві з виставки відомого художника вилучили карикатуру на Зеленського. Але після розголосу в ЗМІ повернули

Дата: 23 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Відомий художник-карикатурист Олег Смаль заявив, що з виставки його робіт у бібліотеці імені Лесі Українки організатори вилучили карикатуру на чинного президента України Володимира Зеленського.

Про це він повідомив на своїй сторінці у фейсбуку 22 липня; уже наступного дня малюнок повернули.

Вилучений і повернений малюнок Смаля з карикатурою на Зеленського (праворуч). Джерело: фейсбук-сторінка Публічної бібліотеки імені Лесі Українки, м. Київ

“Перший випадок у біографії. Я не хочу, щоб на мою виставку в бібліотеці ім. Лесі Українки приходили люди. Причина на фото. На порожньому місці була карикатура на президента Зеленського. Дрібниця, але я з такою виставкою виглядаю “хоробрим” карикатуристом, котрий насміхається безжально над колишніми президентами та боїться нинішнього. Роботу зняли організатори виставки – “кабы чего не вышло…”. Вибачте, наступна виставка не скоро. В Україні точно”, – написав він.

На порожньому місці була та сама карикатура. Джерело: фейсбук-сторінка Олега Смаля

У коментарі “Детектору медіа” художник, автор карикатур для “Дзеркала тижня” та KyivPost, сказав, що причиною видалення малюнка організатори називали курси держслужбовців, які відбуваються в приміщенні бібліотеки.

“Нібито до бібліотеки приходили держслужбовці на курси, це, мовляв, може їх “зачепити”. Одним словом, профілактичний переляк”, – уточнив він.

Уже наступного дня карикатуру повернули на місце. На сторінці бібліотеки у фейсбуку з’явився допис про те, що адміністрація закладу “тішиться, що карикатура Олега Смаля на Володимира Зеленського викликала бурхливу реакцію громадськості та медіа”.

“Ми раді, що ви хоча б таким чином звернули увагу на виставку, адже на відкриття не прийшов ніхто з палких шанувальників творчості художника. Були присутні тільки працівники бібліотеки. Ми виставляємо скандальну карикатуру, щоб ви могли прийти до нашої бібліотеки й подивитися на неї… Підтримуйте художників не тільки словом чи диванною критикою того, що вас хвилює. Залишити відгук про своєрідну творчість пана Смаля ви можете у його книзі відгуків. Чекаємо”, – йдеться в повідомленні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter