У Києві відкрили меморіальну дошку Гонгадзе

Дата: 16 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

У Києві на будівлі Національної спілки журналістів відкрили меморіальну дошку вбитому 20 років тому журналісту Георгію Гонгадзе.

Про це повідомляє “Українська правда”.

Кошти на виготовлення дошки виділив Департамент охорони культурної спадщини КМДА. Автор меморіалу – скульптор Василь Маркуш. На заході були присутні колеги Гонгадзе, зокрема редакторка “Української правди” Севгіль Мусаєва. На захід прийшла й адвокатка сім’ї загиблого журналіста Валентина Теличенко.

“Останній у своєму житті проєкт Георгій назвав “Українська правда”. Він створив інтернет-ресурс і вірив у його успіх навіть тоді, коли лише 1% українців мали доступ до інтернету. Георгій передбачив майбутнє. Власними зусиллями й життям він відкрив нам нові горизонти. Георгій надихав, спонукав і мотивував інших до дій. І якщо не своїм життям, то своєю смертю він змінив Україну”, – сказала вона.

Також усі охочі мали можливість покласти квіти до портрета Гонгадзе. 

Нагадаємо, що Георгій Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року, а за декілька місяців у Таращанському лісі, за 70 км від Києва, знайшли обезголовлене тіло, в якому друзі й родичі впізнали журналіста. Більшість проведених згодом експертиз підтвердила, що це тіло Гонгадзе.

У лютому 2001 року Генпрокуратура визнала факт смерті журналіста і порушила справу за статтею “Умисне вбивство”, а через вісім років Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС – Валерія Костенка, Олександра Поповича і Миколу Протасова – та призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 12 до 13 років.

У квітні 2014 року Генпрокуратура розпочала перегляд справи про вбивство Георгія Гонгадзе і перевірку причетності до нього тодішнього президента Леоніда Кучми. Через рік прокуратура поновила досудове розслідування за фактом організації умисного вбивства журналіста за попередньою змовою групою осіб, а також за фактом перевищення влади й службових повноважень з боку людей, які посідали особливо відповідальне становище, що спричинило тяжкі наслідки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter