У Києві вимагали негайного звільнення бранців Кремля

Дата: 30 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

У Києві на Майдані Незалежності провели акцію “Свободу політв’язням Кремля”. У заході взяли участь кілька десятків людей, які прийшли підтримати українських політв’язнів. 

Про це повідомляє Суспільне.

Фото: Наталія Адамович

Учасники акції протестували проти свавільних обшуків та затримань, що відбуваються на території тимчасово окупованого Криму. Зокрема — через затримання 3-4 вересня братів Асана та Азіза Ахтемових, а також члена Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла, який примусово перебуває у психлікарні. Всіх їх звинувачують у нібито організації та здійсненні диверсії.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров зазначив, що лише за вересень-жовтень 2021 року в окупованому Криму відбулося близько десятка обшуків.

Рефат Чубаров. Фото: Наталія Адамович

Було затримано й через судилища в адміністративному порядку покарано більше ніж 100 співвітчизників, які виходили з акціями протесту до будівель російського ФСБ в окупованому Криму або виходили на площі біля судів, щоб підтримати всіх, кого незаконно судять“, — наголосив Чубаров.

За його словами, російські силовики затримали понад 100 людей та відвезли у відділення окупаційної поліції.

Протоколи, судилища і грошові штрафи… Окупанти намагаються максимально розчавити корінний кримськотатарський народ, етнічних українців тимчасово окупованого Криму, аби ніхто не осмілився сказати слово на захист тих, кого репресують, щоб ніхто взагалі не виходив на підтримку когось... У кримських татар є дві якості, про які знають всі, бо вони проявляються завжди: це гідність — в надскладних умовах вони не схиляють голови, як би до них не застосовувалися тортури, катування. І друге — це підтримка один одного. У кримських татар соромно не виходити на підтримку іншого. Оці дві якості російські окупанти намагаються кримських татар позбавити“, — зазначив Чубаров.

Крім того, політик наголосив, що у російському полоні в окупованому Криму та Росії перебувають вже понад 130 людей, а без батьків залишаються 197 малолітніх дітей.

Постійний представник Президента України в автономній Республіці Крим Антон Кориневич наголосив, що увага до громадян України, які незаконно утримуються Російською Федерацією, з боку держави та міжнародної спільноти має бути якомога більшою.

Антон Кориневич. Фото: Наталія Адамович

Ми маємо відзначати їх внесок, їх роль у подоланні російської агресії та в боротьбі з цим насправді страшним, але абсолютно ворогом, якого ми з вами можемо і повинні врешті-решт здолати. Україна завжди докладатиме максимальних зусиль для того, щоб усі наші політичні в’язні Кремля, всі наші громадяни неодмінно змогли потрапити додому, до своїх рідних або ж туди, де вони будуть у безпеці”, —  зазначив Кориневич.

Водночас він додав, що поруч зі спробами на міжнародній арені “ми також повинні сформувати в нас всередині держави відповідну базу для того, щоб всі наші затримані, їхні родини мали право і можливість отримати відповідний правовий і соціальний захист”.

З промовами на підтримку політв’язнів Кремля також виступили колишні бранці РФ, серед яких народний депутат України Ахтем Чийгоз, український режисер Олег Сенцов, вчений, громадський діяч Ігор Козловський.

Після завершення акції учасники події приклеїли паперові сердечка з іменами незаконно утримуваних Російською Федерацією на стіну з написом “Свободу політв’язням Кремля”.

Фото: Наталія Адамович

Нагадаємо, після проведення саміту Кримської платформи в Києві в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим розпочалася нова хвиля переслідувань кримських татар

У ніч проти 4 вересня російські силовики провели обшук у Нарімана Джеляла, кримськотатарського політика, викладача, політолога і журналіста, заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу.

Також 3 та 4 вересня в Криму співробітники ФСБ обшукали помешкання та затримали чотирьох кримських татар: Асана Ахтемова, Азіза Ахтемова, Шевкета Усеїнова та Ельдара Одаманова. Усіх затриманих окупаційна влада пов’язує з нібито диверсією на газопроводі біля села Перевальне під Сімферополем. Наразі невідомо, чи дійсно було взагалі пошкодження газопроводу.
 
7 вересня ФСБ оприлюднила заяву, у якій звинуватила затриманих у диверсії на замовлення Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України та Меджлісу. Російські ЗМІ також поширили відео ФСБ з нібито “зізнаннями” заарештованих у Сімферополі 6 вересня кримчан Азіза й Асана Ахтемових. ГУР Міноборони України відкинуло обвинувачення ФСБ щодо нібито причетності відомства до пошкодження газопроводу в Перевальному.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter