У Києві покажуть фотовиставку “Полк “Азов” — янголи Маріуполя”

Дата: 13 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

У Києві на Софійській площі 14 жовтня відкриється фотовиставка, присвячена полеглим захисникам “Полк “Азов” — янголи Маріуполя”.

Презентація розпочнеться об 11:00 й триватиме до 18:00, повідомили організатори — Асоціація родин захисників “Азовсталі”.

Киян та гостей міста запрошують відвідати захід та віддати шану загиблим героям оборони Маріуполя.

“14 жовтня наша держава вчергове відзначатиме День захисників і захисниць України, і надважливо у цей день згадати про тих героїв, які віддали за нашу країну найдорожче – свої життя. Візит кожного з нас на цей захід – найменше, чим ми можемо підтримати родини захисників Маріуполя”, — йдеться в повідомленні.

Під час повітряної тривоги виставка не функціонуватиме. Відвідувачі зможуть перечекати небезпеку у найближчому укритті — станції метро “Золоті ворота”.

Нагадаємо, що російські окупанти захопили Маріуполь наприкінці травня. Оборона тривала 86 днів. Останнім об’єктом у місті, який утримували українські військові, був завод “Азовсталь”.

Завод боронили бійці Національної гвардії, зокрема полку “Азов”, співробітники СБУ, військовослужбовці ЗСУ, прикордонники й поліцейські. Також у бомбосховищах “Азовсталі” на початку травня переховувалися сотні цивільних.

Командир полку “Азов” Денис Прокопенко у своєму відеозверненні 16 травня заявив, що захисники Маріуполя виконали наказ “вищого військового командування” задля збереження життів. Тоді понад тисячу українських бійців, які захищали “Азовсталь”, вивезли із заводу на непідконтрольні Україні території Донецької області. 

6 червня президент Володимир Зеленський повідомив, що в російському полоні перебувають понад 2,5 тисячі українських бійців з “Азовсталі”.

Тяжкопоранених вдалося врятувати першими під час обміну в червні. Так, 144 людей, з яких 95 – захисники Маріуполя, вже повернули. Більшість із них мала тяжкі поранення, але вже отримала необхідну медичну допомогу та реабілітацію.

12 вересня 2022 року внаслідок чергового обміну полоненими в Україну повернулись ще 215 військовослужбовців, зокрема захисники “Азовсталі”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter