У Києві на базі одного з університетів запустили бакалаврську програму “Музично-театральне мистецтво ромів”

Дата: 15 Травня 2024
A+ A- Підписатися

На базі Київського національного університету технологій та дизайну запустили нову освітньо-професійну програму “Музично-театральне мистецтво ромів” (бакалавр, спеціальність 026 “Сценічне мистецтво”). 

Про це повідомляє Ромський жіночий фонд “Чіріклі”. 

Фото: Київський національний університет технологій та дизайну

Навчання матиме мультидисциплінарний підхід, тобто освітня програма охоплюватиме не тільки сценічне мистецтво, а й надаватиме глибокі знання про права людини, історію ромів, та інші аспекти, важливі для формування обізнаних та відповідальних громадян.

Тож для вступу на цю спеціальність необхідно здати НМТ з української мови, математики, історії України. Четвертий предмет – на вибір вступника. 

У “Чіріклі” також розповіли про дати вступу:

  • з 1 липня: реєстрація електронних кабінетів вступників.
  • 1–10 липня: подання заяв на участь у творчому конкурсі.
  • 10–19 липня: проведення творчих конкурсів.
  • 19–31 липня: подання заяв на вступ.

Крім того, є певні вимоги до творчого конкурсу:

1. Виконання народної ромської пісні або танцю.

2. Історія та культура ромського народу (усно).

Важливо, що є також можливість поєднувати навчання у двох закладах вищої освіти одночасно.

Ромський жіночий фонд “Чіріклі” активно підтримує цю освітню програму, забезпечуючи пошук додаткових ресурсів та підтримку для кандидатів.

Нагадаємо, що в Україні жінки ромського походження досі часто стикаються з дискримінацією, упередженим ставленням та обмеженням прав, зокрема у сфері освіти та праці. Багато з них не отримують повної середньої освіти, декому все ж вдається закінчити школу та заклад середньої професійної освіти, і лише невелика частка ромок влаштовується на роботу. 

ZMINA поспілкувалася з двома ромськими жінками – Земфірою Кондур та Віолою Попенко, які працюють у міжнародній організації – Раді Європи. Таких жінок в Україні наразі всього дві, але з кожним роком активних ромок стає дедалі більше. Про те, з якими викликами вони зіткнулися на початку повномасштабної війни та як знайшли в собі сили й ресурси, щоб їх подолати, читайте в матеріалі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter