У Києві лікарі пересадили серце матері трьох дітей

Дата: 24 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Лікарі в Києві успішно трансплантували серце жінці з рідкісною патологією. 

Про це розповіли в МОЗ. 

Фото: МОЗ

41-річна Людмила мешкає на Київщині та має трьох дітей. Проблеми зі здоров’ям у жінки почалися після третьої вагітності. 

Їй діагностували післяпологову кардіоміопатію – рідкісний тип серцевої недостатності, за якого послаблюється серцевий м’яз. Це призводить до збільшення розмірів серця і порушення його здатності перекачувати кров.

Спочатку стан пацієнтки намагалися стабілізувати за допомогою медикаментозної терапії, втім це не допомогло. 

Донором для жінки стала 50-річна киянка, в якої стався геморагічний інсульт. Лікарі Київської клінічної лікарні №4 боролися за її життя, але врятувати не вдалося. Родичі ухвалили рішення  про посмертне донорство. 

Нині Людмила почувається добре. 

Нагадаємо, що українські лікарі проводять трансплантації з 1999 року, однак тільки наприкінці грудня 2020-го уряд затвердив порядок, за яким повнолітні можуть давати письмову згоду на донорство органів після смерті.

Якщо ви хочете стати донором, то прочитайте колонку журналіста ZMINA про те, як він усього за 10 хвилин став посмертним донором. 

Останніми роками українські лікарі вперше пересадили нирку дитині від померлого донора, підшлункову залозу та кістковий мозок від неродинного донора.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter